Van tovább!

A reumatoid arthritis markerei a gyógyszerkutatást is segíthetik

Egy tanulmány 42 olyan genetikai marker felfedezéséről számolt be, amely megnyithatja az utat a reumatoid arthritis új terápiás lehetőségeinek kidolgozása felé. Ezzel könnyebbé válhat az ízületeket érintő, de akár más szerveket is károsító gyulladásos betegség kezelése.

A reumatoid arthritis kialakulását kutató tudósok nagyságrendileg 100 ezer európai és ázsiai személy – köztük 30 ezer reumatoid arthritisben szenvedő beteg és csaknem 74 ezer kontrollszemély – bevonásával végeztek vizsgálatokat. Több mint 10 millió genetikai markert teszteltek, eredményeiket pedig a Nature tudományos folyóiratban tették közzé.

Rengeteg az érintett

A reumatoid arthritis világszerte a népesség 0,5-1 százalékát érinti. A betegség megoszlására jellemző, hogy háromszor annyi nőbeteg van, mint férfi. Döntően, mintegy 70 százalékban tartós fájdalommal jár, a betegek hozzávetőlegesen 15-20 százalékánál alakul ki súlyos mozgáskorlátozottság.

 

A rendelkezésre álló adatok elemzésekor a tanulmány szerzői a genom 42 régiójában találtak olyan DNS-variációkat, melyek összefüggésben állnak a reumatoid arthritisszel. Ezzel az ismert genetikai eltérések – tehát tulajdonképpen a betegség genetikai rizikómarkereinek – száma 101-re nőtt.

Ahhoz mindenképpen további kutatások szükségesek, hogy ezeket a kockázati elemeket tovább tudják elemezni, és kiderüljön, azok miként vesznek részt a betegség kialakulásában. Ennek megértése nagy segítséget jelenthet a jelenleginél is jobb terápiás módszerek kifejlesztésében.