Van tovább!

Az elektromos cigarettát is le kell tenni!

Az elektronikus cigaretta egészségre való hatásáról még ma is igen kevés információval rendelkezünk. Az viszont biztos, hogy már az eddig végzett vizsgálatok eredményei is elég rémisztőek. A kifújt párában egyes veszélyes anyagokból például még annál is több van, mint a hagyományos cigaretta füstjében. Emiatt az e-cigaretta azok egészségét is veszélyezteti, akik csak kifújt páráját lélegzik be. Egy okkal több, hogy ezt is le kelljen tenni!

A hagyományoshoz hasonlóan az elektronikus cigaretta és annak kifújt gőze is káros az egészségre. Az ehhez használatos patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. Mint írják, a patronok, flakonok töltésére használt folyadékokban megtalálható propilén-glikol már rövid távon is szem-, légcső- és torokirritációt okoz, hosszabb távon pedig gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát fokozza. Az e-cigaretták ízesítéshez mesterséges anyagokat is alkalmaznak, ilyenek például a keton és észter, illetve aldehid vegyületek. Ez utóbbiak szintén erősen irritáló hatásúak, elsősorban a légzőszerveket károsítják. A patronokban, flakonokban gyakran megtalálható a glicerin is, amelynek belégzése a tüdőben gyulladásos állapot kialakulásához vezethet.

21031772_l

A fentieken túl a folyadékban olyan nehézfémek jelenlétét is kimutatták, mint például a króm, a nikkel és az ólom. Ezek bizonyítottan rákkeltő anyagok, veszélyeztetik azokat, akik az elektronikus cigaretta gőzét belélegzik. Fontos tudni azt is, hogy a rákkeltő anyagok esetében teljesen mindegy, hogy azok milyen koncentrációban vannak jelen, lévén kisebb mennyiségben is képesek arra, hogy a szervezetben rákos folyamatokat indítsanak el.

Ugyanolyan kártékony

Az e-cigaretta abban sem különbözik a hagyományos dohánytermékektől, hogy kifújt füstje, illetve párája azok egészségét is károsítja, akik csak passzív elszenvedői mások káros szenvedélynek. Ráadásul a vizsgálatok kimutatták, hogy az elektronikus-cigaretta párájában a propilén-glikol és glicerin koncentrációja nagyobb, mint a hagyományos cigaretták füstjében. A formaldehid koncentrációja háromszor magasabb ezen termékek párájában.

Tévhit az is, hogy az elektronikus cigaretta hatásos eszköz a dohányzásról való leszokás támogatásában, erre ugyanis nincs megfelelő tudományos bizonyíték. Ezzel szemben a nikotinhelyettesítő terápiák, az ilyen célra kifejlesztett gyógyszerek, továbbá a csoportos, illetve telefonos támogatás már bizonyították hatékonyságukat. Emiatt a szakértők inkább ezen módszerek alkalmazását javasolják.