Van tovább!

Az első jeleknél lépni kell!

Ugyan a mini-stroke után nem feltétlen érződnek azonnali, komoly tünetek, az intő jelekre figyelni kell. A kutatásokból kiderül, hogy az időben megkezdett kezelés egyértelműen segíti a későbbi tragédiák megelőzését.

Annak hátterében, hogy a stroke előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladásával nő, leginkább az áll, hogy kockázatát a szív egyes rendellenességei – például az infarktus és a ritmuszavar – növelik, illetve háttérben gyakran áll érelmeszesedés miatt kialakuló érszűkület, ami idősebb korban értelemszerűen gyakoribb. Emellett a kockázatot az is növeli, hogy sokan nem veszik komolyan az első jeleket, és kivárják, míg komolyabb stroke jelentkezik. Erről a kanadai Calgary Egyetem kutatói számoltak be, akiknek vizsgálatából kiderült, hogy sok olyan érintett, aki enyhe agyi érbetegségen, úgynevezett mini-stroke-on esett át, elmulasztja az orvoshoz fordulást és így a kezelés megkezdését amiatt, mert ugyan lett maradandó fogyatékossága, állapotát még jónak tartja.

Lépéselőny

Mivel a pitvarfibrilláció nagyban növeli a stroke kockázatát, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság közös kampányt indított annak érdekében, hogy erre felhívja az emberek figyelmét. Mivel 2015 a stroke megelőzés éve, komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a jeleket mindenki észlelje és komolyan vegye, rögtön orvosi segítséget kérjen, a szélütésnek pedig ne adjon esélyt.

 

Pedig a CT-vizsgálatokból kiderült, hogy néhány beteg agyi érszűkülettől, mások folyamatos vagy súlyosbodó tünetektől szenvednek. Az ilyen rendellenességeket tapasztalóknál több mint kétszer magasabb annak kockázata, hogy újabb stroke következik be a mini-stroke után. A Stroke tudományos folyóiratban publikált tanulmányból kiderül az is, az érintettek 15 százalék olyan egészségkárosodást szenvedett, ami akár az autóvezetésben is korlátozta őket. Ráadásul azáltal, hogy a kezelést ennek ellenére sem kezdik meg, nagyban nő annak esélye, hogy következő szélütésük végzetes legyen.

Súlyos esetekben az orvosok hatékony gyógyszerekkel, például szöveti plazminogén aktivátorokkal próbálják helyreállítani az agyi vérkeringést, de a kutatások már alátámasztották azt is, hogy ezek a készítmények egyes enyhe agyi érbetegségek, így például az átmeneti vérellátási zavarok esetében is sikerrel használhatók. A kanadai egyetem kutatási eredménye szerint a kezelt páciensek 80 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek később súlyosabb sérülést. A kutatás tehát újból megerősítette azt: a mini-stroke és a stroke gyors felismerése és kezelése jelentősen csökkenti a kiújulás kockázatát, illetve javítja a betegség kimenetelét.