Van tovább!

D-vitamin: harmadával csökkenthető a csípőtörések száma

Szinte mindenki D-vitamin-hiányos, pedig a kutatások kimutatták: e vitamin szintjének emelésével 26 százalékkal lehetne csökkenteni a csípőtáji törések számát. Nem csak a csontritkulást, és annak következményeit lehet így megelőzni, hanem “mellékhatásként” csökkenthető az 1-es típusú diabétesz és a daganatos betegségek kialakulásának esélye, sőt az influenzáé is.

A D-vitamin-hiány világszerte gyakori: a 35. szélességi fok és az Egyenlítő között élő népek körében előfordulása közel megegyezik az északabbra élőkével, mindenütt minimum 60 százalékos. A Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES) adatai alapján az Egyesült Államok teljes lakosságának csupán 25 százaléka rendelkezik megfelelő D-vitamin szinttel, és majdnem 10 százalék extrém súlyosan D-vitamin-hiányos. Európában sem jobb a helyzet, itt még az egykori, alacsonyabb normálértéket nézve is D-vitamin hiányos az emberek 30 százaléka. Magyarországon az egészséges, menopauza utáni nők között nyáron és ősszel 50 százalékos, télen és tavasszal viszont már 70 százalékos a D-vitamin-hiány.

csontritkulas_6

A mortalitást is csökkentené

Az elégtelen bevitel azért is komoly probléma, mert a vitamin dózisának emelésével a csontritkulást, és annak szövődményeit – így a csonttörést – nagymértékben meg lehetne előzni. A kutatások például igazolták, hogy a D-vitamin szintjének 37,5–50 nmol/l-ről 75–100 nmol/l-re történő emelése 26 százalékkal csökkenti a csípőtáji törések számát. A kutatások kimutatták azt is, hogy ez a vitaminszint az 1-es típusú diabetes előfordulását is mérsékli 78 százalékkal, mellette pedig az összes daganat gyakoriságát is csökkenti 35 százalékkal. Ráadásként az influenzás megbetegedések számát is visszaveti 90 százalékkal. Összességében nézve ki lehet jelenteni, hogy a D-vitamin szintjének emelése a teljes mortalitást 7–10 százalékkal mérsékelné, az átlagélettartamot két–három évvel emelné.

A jó étrend sem mentesít

A D-vitamin hiány megelőzésére mindenkinek törekednie kell, azoknak is, akik teljesen egészségesek, és amúgy kiegyensúlyozottan táplálkoznak. Utóbbiaknak elég csak a téli-kora tavaszi hónapokban figyelniük a pótlásra, viszont azoknak, akik eleve csontritkulásban szenvednek, túlsúlyosak, vagy egyéb ok miatt nagyobb a kockázatuk, egész évben törekedniük kell erre. Náluk a D-vitamin-hiány megelőzésére használt adag duplájának bevitele javasolt. Az ételek D3-vitaminnal történő dúsítása nem javasolható, a bevitt D-vitamin ellenőrizhetetlensége és a más országokban korábban előforduló, D-vitamin-mérgezéshez vezető ipari balesetek veszélye miatt. Ezt elkerülendő a D-vitamin hiány megelőzését szájon át bevehető, pontosan meghatározható mennyiségű D3-vitamint tartalmazó készítményekkel kell megoldani. A pontos adagolásról az egyéni adottságokat, kockázati tényezőket figyelembe véve az orvosok és gyógyszerészek tudnak egyénre szabott tájékoztatást adni.