Van tovább!

Egyre több oltóanyag segíti a megelőzést

Míg a méhnyakrák megelőzésének egyik legfontosabb módja a szűrés, ami tulajdonképpen az elváltozás rákmegelőző állapotban való kiszűrését jelenti, addig a másik – az úgynevezett primer prevenció – a HPV-fertőzés megelőzése. Ennek módja az oltás, amivel a vírus sejtbe történő bejutását lehet megakadályozni. Ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a vírus sem lesz képes daganatot kialakítani. Ezen a területen a közelmúltban hatalmas előrelépés történt.

A méhnyakrák megelőzését hazánkban eddig kétféle oltóanyag segítette: az egyik a magas kockázatú, leggyakrabban méhnyakrákot, illetve azt megelőző állapotot okozó HPV 16-os és 18-as törzsek ellen védett, míg a másik emellett a nem magas kockázatú, ám nagyon gyakori, szeméremtesti szemölcsöt, papillomát okozó 6-os és a 11-es törzs ellen is védelmet nyújtott.

Mivel vannak még további magasabb kockázatú törzsek, a oltóanyagok fejlesztése ma is folyamatos. Ennek eredményeként 2016-ban már Magyarországon is elérhető olyan kilenckomponensű oltás, amely még szélesebb körű védelmet nyújt.

„Ez abban különbözik az eddigi négy- és kétkomponensű oltóanyagtól, hogy már hét magas kockázatú vírustörzs ellen is nyújt védelmet. Azaz nem csak a HPV 16 és 18 ellen, hanem a 31, 33, 45, 52, 58 ellen is” – mondja dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus. Hozzáteszi, hogy ez az a hét magas kockázatú vírustörzs, amely a méhnyakrákok 92-93 százalékát okozza. Magyarul ha a vakcina ezek ellen védelmet nyújt, akkor csaknem 100 százalékos a biztonság. A két másik vakcina nagyjából 85 százalékos védelmet jelent, a fennmaradó veszély miatt tehát a kockázat, ha jelentősen csökken is, de azért még fennáll. A szűrésre persze az új, kilenckomponensű oltóanyagnál is figyelni kell, lévén a garancia ez esetben sem 100 százalékos.

méhnyakrák 1

Bármelyik oltásról legyen is szó – akár a kettő-, akár a négy-, akár a hétkomponensűről – fontos tudni, hogy valamennyinek elfogadott a biztonsági profilja. Ez azt jelenti, hogy mindhárom oltás teljesen biztonságos, nincs hozzá kapcsolható mellékhatás és súlyos szövődmény. Nincs oltáshoz köthető haláleset sem: amikről a hírek szóltak, azok hamisak, mert nem az oltáshoz kapcsolhatók.

Ki kell emelni azt is, hogy HPV vakcinák nem csak a méhnyakrák megelőzését segítik, hanem a fej-nyaki és végbélnyílási daganatokét is. Ezeket ugyanis az eddigi ismeretek szerint 95 százalékban az a HPV 16 okozza, amely ellen valamennyi oltóanyag védelmet nyújt. Valószínűleg ez az egyetlen olyan törzs is, ami a méhnyakrák mellett egyéb daganatot is kivált, és így a férfiakra is veszélyt jelenthet.

A fej-nyaki daganatok és a HPV vírusok kapcsolatát folyamatosan kutatják: Koiss doktor vezetésével Magyarországon is zajlik olyan vizsgálat, amely azt nézi, hogy ezek milyen HPV-törzshöz kötöttek, illetve valóban igaz-e, hogy csak a 16-os típus okoz ilyen daganatot.