Van tovább!

Fejlesztésekkel a veséért

A vese létfontosságú szerv, és bár a legtöbbször csak a vesekövesség kapcsán emlegetjük, sok egyéb probléma is lehet vele. Ezek egy része gyógyszerekkel is hatékonyan kezelhető, amit nem szabad elmulasztani, hiszen ezzel komolyabb beavatkozások is megelőzhetők.

A vesebetegség hatalmas gyűjtőfogalom, magába foglalja a húgyúti fertőzéstől kezdve a vesekövességen át a súlyos kórképeket is. Bármilyen kezeletlen rendellenesség károsodást okozhat, sőt veseelégtelenséghez is vezethet. A legtöbb vesebetegség azonban – ha elég korán észreveszik – nagyon hatékonyan kezelhető – hívja fel a figyelmet a Magyar Vese-Alapítvány.

Magyarországon a becslések szerint mintegy 100 ezer veseköves beteg él, továbbá minden ezredik kórházi beutalás közül egynek a hátterében vesekövesség áll. Ezek a kövek a különböző ásványi anyagok és sók vizeletbe történő túlzott mértékű kiválasztása, illetve a vizeletben való felhalmozódása miatt jönnek létre. Ha fokozzák a folyadékbevitelt, akkor a kövek az esetek többségében minden probléma nélkül kiürülnek, de ha ez nem történik meg, akkor olyan speciális gyógyszereket kell szedni, amelyek „feloldják” azokat. Ezekkel a hatékony módszerekkel a húgyvezetékben lévő köveknek több mint 90 százaléka sebészeti vagy ultrahangos beavatkozás nélkül kezelhető.

Vesébe látni

Ma már jól kezelhető a vesemedence-gyulladás is, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy valamilyen fertőzés miatt a vese szöveteiben gyulladásos folyamat indul be. Ezt általában deréktáji fájdalom, láz és hányinger jelzi, bár a problémának nem mindig van ilyen jellegű figyelmeztető tünete. Korai stádiumban a diagnózis csak teljes orvosi és laboratóriumi vizsgálattal állítható fel, és ha ez megtörténik, akkor antibiotikumos kezeléssel 100 százalékosan gyógyítható. Leszámítva a súlyos eseteket, az érintetteknek még csak kórházba sem kell befeküdniük.

A nefrózis-szindróma már komolyabb kezelést igényel, ráadásul gyermekkorban ez az egyik legsúlyosabb veseprobléma. Ennél a betegségnél a vérből a veséken át túl sok fehérje kerül a vizeletbe, aminek eredményeként a szervezet fehérjét veszít, a test különböző területein pedig nagy mennyiségű folyadék és só halmozódik fel. Mindez puffadást és ödémát okoz, leggyakrabban a szem körül, valamint bokatájon. A betegséget alapvetően szteroidokkal kezelik, de vannak már olyan hatóanyagok is, amelyek gyakori orvosi felülvizsgálat mellett szintén hatékony kezelést jelentenek.