Van tovább!

Fókuszban a méhnyakrák

Magyarországon hetente kilencen halnak meg méhnyakrák miatt, miközben egy megelőzhető, kezelhető daganattípusról van szó. Erre akarja fölhívni a figyelmet az Európai méhnyakrák megelőzés hete is, amelyre több ezt segítő programot, köztük szűrővizsgálatokat is szerveztek.

Az Európai méhnyakrák megelőzés hetéhez – ami idén január 23. és 30. közé esik – a tavalyinál lényegesen több település csatlakozott: 2015-ben még csak negyvennégy volt ez a szám, 2016-ban viszont már hetven. A projektbe egészen kicsi falvak is bekapcsolódtak, ami azért nagy előny, mert ezeken a helyeken a legnehezebb a szűrővizsgálatok kivitelezése. Egyszerűen azért, mert helyben nem áll rendelkezésre nőgyógyász, sőt sokszor még orvos sem.

„Ezeken a településeken mindig nagyon rosszak a statisztikák, emiatt hatalmas előrelépés, hogy ilyen helyekre is el tudtunk jutni. Nagy lépés az is, hogy a méhnyakrák szűrővizsgálatát ma már védőnők is végezhetik, nem kell pusztán emiatt orvost felkeresniük a nőknek” – mondja Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány alapítója. Civil szervezete a méhnyakrák megelőzésének, szűrésének és kezelésének fontosságára, az érintettekre történő odafigyelésre szeretné felhívni a figyelmet, kollégáival együtt maga is ezt segíti. Kiemeli, hogy a programok során már bizonyítást nyert, hogy a nők szívesen fölkeresik a védőnőket a szűrővizsgálat elvégzése végett, így van értelme az ilyen kezdeményezéseknek. Idén már sok olyan nő is részt vett citológián, aki 10-20 éve nem jutott el ilyesmire. Mivel a szűrések mellett a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés is nagyon fontos, az alapítvány erre is kiemelten figyelt.

„Idei programunk címe Gyöngyre fűzve volt, és ugyanazt csináltuk, mint tavaly: az egyes településeken prevenciós előadásokat tartottunk, mellette pedig az ott élők gyöngyökből fűztek nyakláncokat és karkötőket, azokat pedig eljuttatták egy választott kórház nőgyógyászati osztályára, azoknak a nőknek, akik műtétre várnak, vagy már át is estek azon” – mondja Tóth Icó. Hozzáteszi, hogy mindez azért fontos, hogy amikor a méhnyakrákról beszélünk, ne csak a megelőzést lássuk, hanem az érintetteket is. Ha ugyanis tisztában vagyunk azzal, hogy ez a betegség menyire komoly műtétet tesz szükségessé, és miatta mekkora életminőség-romlással kell számolni, jobban figyelünk a megelőzésre is.

A Mályvavirág Alapítvány sokat dolgozik együtt a védőnőkkel is, járt velük országos körúton is. A civil szervezet munkatársai ma már az egészségügyi főiskolai karokon is oktatják a leendő szakembereket: náluk a Méhnyakrákos nők című tantárgyat vezették be. Ez segíti azt, hogy a védőnő ne csak a szűrés elvégzésében segíthessen, hanem a betegséggel esetleg érintett, műtéten már átesett nőket is támogathassa. Ilyen esetben a nők ugyanis nagyon sok kérdéssel kereshetik meg az őket kiszűrő, és emiatt bizalmukat maximálisan élvező védőnőket. Erre pedig az egészségügyi szakembereket a főiskolákon is fel kell készíteni.

Az alapítványnak kézikönyve is debütál a rák idei világnapján: a 48 oldalas kiskönyv érintetteknek szól, internetről is letölthető, kórházakba is el szeretnék juttatni. Ebben gyakorlatilag minden szerepel, amit egy érintettnek érdemes tudnia. A civil szervezet általános és középiskolákban is tart foglalkozásokat, munkatársai a témáról közvetlenül is beszélgetnek a fiatalokkal. Ez is segíti azt, hogy a betegség megelőzését segítő HPV elleni oltás egyre ismertebb legyen, a fiatalok egyre nagyobb arányban kérjék azt. Nálunk ez az arány 80 százalék körüli, ami nagyon szép eredmény.