Van tovább!

Gyerekek körében is terjed a 2-es típusú diabétesz

Néhány évtizede kizárólag felnőtteknél diagnosztizálták, mára azonban egyre több fiatalt érint a 2-es típusú diabétesz. Már kétéves gyermeknél is kimutatták, bár ez nem számít tipikusnak, hiszen jellemzően kiskamaszkorban alakul ki a betegség. A kezelésre gyermekkorban is nagyon kell figyelni, hiszen a diabétesznek nagyon súlyos következményei lehetnek.

Gyerekkorban a diabétesz tünetei viszonylag későn jelentkeznek, a vércukorszint is sokáig normális szinten marad. A betegség elhízás nélkül ritkán fordul elő, szemben az 1-es típusú cukorbetegséggel, amelynek hátterében inzulinhiány áll, és inkább fogyással jár – tájékoztatta a Semmelweis Médiasarkot dr. Körner Anna, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense. A szakorvos kiemelte, hogy a betegség előfordulásáról pontos adatok nem ismertek, de azt tudjuk, hogy a kövér gyermekek körülbelül 0,5-2 százaléka lehet érintett. Ők inzulint nem kapnak, életmódváltással, és ha szükséges, gyógyszerekkel kezelik őket.

Az, hogy a 2-es típusú cukorbetegségnek gyerekek is érintettjei, viszonylag újdonság: náluk néhány évtizede még kizárólag a diabétesz 1-es típusát mutatták ki. Tehát azt az állapotot, aminek hátterében az áll, hogy szervezetük nem termel elegendő inzulint, így azt pótolni kell. A betegség 2-es típusénál más a helyzet, annak a hátterében többnyire az elhízás, a mozgásszegény életmód és a tinédzserkorra jellemző hormonális átalakulás áll, éppen ezért a megelőzés és a kezelés szempontjából is alapvető fontosságú a mozgás, az egészséges táplálkozás és a testsúly szinten tartása.

Az egyetemi docens kiemeli, hogy a 2-es típusú cukorbetegség felismerése gyakran hosszadalmas folyamat a gyermekeknél, sok esetben ugyanis tünetmentes, vagy csak enyhe tünetekkel jár. A diabétesz leggyakoribb jele a látásromlás, ami mellett sötét bőrelváltozások is megjelenhetnek, illetve gyengülhet az immunrendszer is. Míg az 1-es típusú diabétesz szövődményei elsősorban a kis ereket, addig a 2-es típusé a nagy ereket érintik. Társbetegségként magas vérnyomás is kialakulhat, és megnő a vérzsírszint, de akár pszichiátriai betegségek is megjelenhetnek, igen gyakori például a depresszió.
Dr. Körner Anna szerint a szülőknek nagyon kell figyelniük arra, hogy ha a diabétesz gyanúja felmerül, akkor gyereküket mihamarabb lássa szakorvos. Csak így lehetséges ugyanis az, hogy a diagnózist idejekorán felállítsák, és a szövődmények megelőzését segítő kezelését mihamarabb megkezdhessék. Ez elsősorban életmódváltást jelent, 10 éves kor felett pedig gyógyszer is adható.