Van tovább!

Gyógyítható lehet a Hepatitisz C

A hepatitis C vírus fertőzését hagyományosan infúziósan, interferon-ribavirin kombinációjával próbálják gyógyítani. A módszer azon felül, hogy a betegek kevesebb, mint felénél sikeres, drasztikus mellékhatásokkal is jár. Az új eljárások elterjedésével nem csak a betegek gyógyulhatnak lényegesen nagyobb arányban, hanem a vírusok mellett a kellemetlen mellékhatásoktól – a láztól, levertségtől, emésztőrendszeri- és pszichés zavaroktól – is el tudnak köszönni.

Igazi mérföldkőhöz érkezett az orvostudomány a hepatitist C fertőzés gyógyításában, hiszen az új, interferont már nem alkalmazó kezelési mód a tanulmányok szerint sikeresebb és kíméletesebb megoldást nyújt a betegek számára. A vírusra közvetlenül ható kezelés három antivirális tabletta kombinációjából tevődik össze, amelyeket a páciensek szájon át szedhetnek, infúziós adagolásra már nincs szükség.

Az új eljárás azon túl, hogy alkalmazása jóval könnyebb a korábbiaknál, az eddigi kísérleti kezelések alkalmával bizonyítottan teljes felépülést eredményezett. Méghozzá nagyon jó arányban: azok a betegek, akik korábban még egyáltalán nem kaptak hepatitisz C vírusellenes kezelést, az esetek 98 százalékában maradéktalanul felépültek, sőt olyan betegeknél is nagy százalékban voltak sikeresek, akiknél a korábbi standard kezelés hatástalan volt.

Az új gyógyszerkombináció használatát az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) már 2012 végén jóváhagyta, és az EMA is engedélyezte a hepatitis C bizonyos genotípusával szemben, az azóta elért sikerek miatt pedig sürgősségi eljárásba vonta az új módszer alkalmazását.

Az úttörő új lehetőségek mellett folyamatosan zajlanak a kutatások a vírus legyőzésére. Ennek következő lépése talán a szűrővizsgálatok hatékonyabbá tétele lesz, ami nagyban segítheti a jelenleg még igen alattomosan pusztító vírus terjedését.