Van tovább!

Hatalmas teher a depresszió

A mentális betegségek róják a legnagyobb terhet Európára, az egészségcsökkenés legalább 12 százalékáért ezek felelnek, ráadásul a legnagyobb hatást is ezek fejtik ki a munkaerőpiacra. A szakmabeliek szerint a témát már csak emiatt is intenzíven kell kutatni.

Több mint 1000 európai kutató, páciens, családtag és szakmai szervezet bevonásával készült el 2015 őszén az a tanulmány, amely szerint célzott kutatásokkal 10 éven belül a mentális betegségek okozta terhek jelentős csökkenését lehetne elérni. A Roamer-projektben részt vett a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája is, a tőlük származó adatok az európait csak megerősíteni tudták: e szerint a magyar lakosság 38 százalékát érinti valamilyen mentális betegség, ebből a leggyakoribb a depresszió. Ráadásul a mentális betegségek kimutathatóan megrövidítik az életet, a szakemberek szerint ezért is lenne rendkívül fontos egy kutatásokat támogató európai összefogás.

Az új vizsgálatok megkezdését sürgeti az is, hogy a genomika, őssejtkutatás vagy az idegtudományok területén végzett közelmúltbeli kutatások során számos, pszichiátriai betegségek kialakulásában szerepet játszó gént azonosítottak, ezek segítségével pedig új kezelési eljárások válhatnak lehetővé.

Sok az új felfedezés

Amerikai kutatások a közelmúltban a depresszió kockázatát növelő érdekes okokra is rámutattak. A Columbia University tudósai például fölfedezték azt, hogy a chipsben, süteményekben és üdítőitalokban lévő feldolgozott szénhidrátok nem csak a mellrák és a szívroham rizikóját növelik, hanem menopauza után álló nőknél depresszióét is. Ennek oka, hogy a feldolgozott ételek olyan hormonválaszt keltenek a testben, amitől lecsökken a vércukorszint, ez pedig hangulatváltozásokat, kimerültséget, depresszióhoz közeli állapotot hozhat létre.

Érdekes az a kutatás is, amely a pajzsmirigy túl- és alulműködésével hozta kapcsolatba a depressziót. A háttérben sejtett ok ez esetben is a hormonok háza táján keresendő: ilyenkor amiatt alakulhatnak ki depressziós tünetek, mert a pajzsmirigy által termelt hormonok az agy működését legalább annyira befolyásolják, mint az anyagcserét. Egyes szakértők szerint emiatt enyhíthetik a depressziót a pajzsmirigyproblémákra szedett gyógyszerek is.