Van tovább!

Helyes életmóddal a diabétesz ellen

Az egészséges táplálkozás a reggelivel kezdődik Mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, stresszes életvitel, genetika és még hosszan sorolhatnánk azon tényezők sorát, amelyek hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. Annak érdekében, hogy minél többen megismerkedhessenek ennek a ma már népbetegségnek számító betegségnek a tüneteivel, valamint megelőzési és kezeléséi lehetőségeivel, 1991-ben a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és a WHO létrehozta a Diabétesz Világnapot, amelyet minden évben november 14-én tartanak. Mint általában minden betegségnél, a cukorbetegségnél is nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, valamint arra, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, mit tehetnek egészségük megőrzése érdekében. Éppen ezért 2016-ig az „Egészséges életmód és a diabétesz” lesz a kiemelt témája a Diabétesz világnapnak is. Ezen belül az idei világnapon az egészséges reggeli fontosságára hívják fel az emberek figyelmét. Az egészséges táplálkozás a reggelivel kezdődik, amely már a nap elején segíthet abban, hogy csökkenjen a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, illetve akiknél már kialakult, jobban tudják kontrollálni.

1911828_10152869243973746_3086251456418790089_n
A cukorbetegeknek is ajánlott napi háromszor zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani

De hogy miért fontos az egészséges reggeli? A WHO legújabb kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság több mint fele túlsúllyal küzd, amely a cukorbetegség kialakulásának egyik kockázati tényezője. Köztudott, hogy a súlyfelesleg megelőzésének egyik legegyszerűbb, egyben legalapvetőbb eszköze az életmódváltás. Természetesen ez egy hosszabb folyamat, ezért érdemes apránként elkezdeni, például a reggeli szokások megváltoztatásával. A reggeli rohanásnál sokan nem szánnak időt az evésre, pedig ha beveszik ezt az étkezést a reggeli rutin tevékenységek közé, észre fogják venni, hogy sokkal fittebbek lesznek a nap további részében. Ráadásul azok, akik egészséges ételekkel indítják a napjukat, még az egészségük megőrzéséért is tehetnek. Az egyik legfontosabb érv a megfelelő reggeli elfogyasztása mellett, hogy vele normál szinten tartható a vércukorszint. A cukor szolgáltatja a szervezet számára a fő energiaforrást, és elsősorban a lassan felszívódó ételekből nyerhető. A vékonybélben fokozatosan felszívódó élelmiszerek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal a termelődő inzulin mennyisége sem ugrik meg. Így megelőzhető a szénhidrátfüggőség kialakulása a nap folyamán, vagyis ellenőrzés alatt tartható az étvágy, és ezáltal a testsúly is. A cukorbetegeknek komoly hangsúlyt kell fektetniük a táplálkozásra. Étrendjük alapvetően megegyezik az egészséges táplálkozásnál javasolttal, azonban a cukorbetegség fajtájától és az egyéni adottságoktól is függ, hogy a betegnek milyen diétát kell követnie. Sajnálatos módon a cukorbetegség előrehaladott fázisában a diéta önmagában már nem elég a vércukorszint szabályozására, ilyenkor a betegeknek gyógyszeres terápiát kell alkalmazniuk. A modern orvostudománynak köszönhetően ma már olyan szájon át szedhető készítmények könnyítik meg a cukorbetegek életét, amiket naponta egyszer kell beszedni, szedésük nem jár testsúlygyarapodással, és megkíméli őket a naponta többszöri tűszúrástól.


Apró lépések az egészséges reggeli érdekében:

  • Fogyasszon cukor nélküli kávét, teát! A cukrozott gyümölcsleveket cserélje vízre vagy teára!

Tipp: Készítsen magának reggeli italt! Ehhez forrázzon le reszelt gyömbért, facsarjon bele citromot és vágjon bele néhány szelet uborkát. Melegen és hidegen is fogyasztható.

  • Ajánlott napi háromszor zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ezt már reggelinél el lehet kezdeni, akár egy spenótos rántottával vagy natúr joghurtba szeletelt gyümölccsel.
  • Kenjen valódi mogyorókrémet a csokikrém vagy lekvár helyett a kenyérre!
  • A fehér kenyeret cserélje le teljes kiőrlésű péksüteményre!