Van tovább!

Időzített bomba: gőzerővel dolgoznak az Alzheimer ellenszerén

A népesség öregszik, az átlagéletkor egyre nő, pár évtizeden belül ugrásszerűen megemelkedik az Alzheimer kór előfordulása. Ugyan ma a betegséget csak tünetileg tudják kezelni, de a kutatók gőzerővel dolgoznak olyan gyógymódokon, amelyek oki kezelést jelenthetnek.

Bizonyos szempontból nem meglepő, hogy az Alzheimer kór egyre gyakoribb, hiszen a betegség alapvetően az időseket érinti, az átlagéletkor pedig egyre nő. Ebből adódóan egyre többen érik el azt az kort, amelynél ez a probléma egyáltalán megmutatkozhat. Nem véletlen, hogy ezt a területet egyre jobban kutatják, komoly pénzeket költenek arra, hogy megtalálják a tényleges megoldást jelentő terápiához vezető utat. Ennek részeként zajlik hazákban is több olyan vizsgálat, amelynél olyan biológiai készítményeket próbálnak kifejleszteni, amelyek már nem tüneti, hanem oki kezelést jelentenek.

Ezek a kutatások arra épülnek, hogy ma már sejtik, mi okozza az Alzheimer kórt: az, hogy az idegsejtekben olyan kóros fehérjék szaporodnak fel, amelyek elpusztítják azokat. Ezeket elvileg ki is lehet mutatni, de mivel ez nagyon költséges vizsgálat, a betegség rutin diagnózisát nem így, hanem a tünetek alapján, valamint az egyéb demenciát okozó betegségek kizárásával, esetleg speciálisabb neuropszichiátriai tesztek segítségével állítják fel. A kóros fehérjék kimutatásával készülő korrektebb diagnózis nem rutinszerű, jelenleg csak azoknál kerül rá sor, akik orvosbiológiai kutatásban vesznek részt. Náluk a kóros fehérjéket kétféleképpen mutathatják kis: vagy agyi PET CT vizsgálattal az idegsejtekből, vagy lumbálpunkciót követően az agy-gerincvelői folyadékból.

Látszik az út vége?

Ha betegséget sikerül hamar diagnosztizálni, akkor már a mai kezelésekkel is évekkel ki lehetne tolni a leépülés folyamatát, ám a folyamat nem állítható le. Ennek oka, hogy a jelenlegi terápiák csak az ingerületátvivő anyagok idegsejt-pusztulás következtében felborult egyensúlyát tudják többé-kevésbé helyreállítani, ez pedig önmagában gyógyulást nem eredményez. Viszont a jelenleg intenzíven kutatott terápiák már az oki kezelést célozzák, segítségükkel lehetővé válhat az, hogy a kóros fehérjék kialakulását már eleve meg lehessen akadályozni.

Erre persze még várni kell, de a kór kezelhetősége, lefolyásának lassítása ma már igen eredményes: ha a betegséget időben felismerik és kezelik, akkor előrehaladása több mint 30 százalékkal lassítható. Az ezt segítő, az Alzheimer Szövetség washingtoni konferenciáján bemutatott hatóanyag ugyan nem képes megállítani vagy visszafordítani a betegséget, viszont azoknál, akiknél a tüntetek még enyhék, nagyon jó eredmény érhető el. A hatóanyag mindezt azzal biztosítja, hogy gátolja, illetve zavarja a béta-amiloid fehérjelerakódások kialakulását az agyban. Persze az még vitatott, hogy tényleg ez a folyamat felel-e a kór kialakulásáért, de az új eredmény az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat is előbbre viheti.