Van tovább!

Kevesebb lehet az akut állapot rosszabbodása asztmában

Hazánkban az asztmás betegek száma mintegy 300 ezerre tehető, közülük 120 ezren a jelenlegi gyógyszerek mellett is komoly tünetektől szenvednek. Nekik jelenthet segítséget az a hörgőtágító, amely az újabb kutatások szerint a COPD mellett az asztmában is csökkenti az állapot rosszabbodásának – orvosi nyelven az exacerbációnak – a kockázatát.

Az asztmások 40 százaléka a jelenlegi kezelési lehetőségek mellett továbbra is szenved a betegség tüneteitől. Életminőségüket komolyan rontja a beszűkült légutak és a túlzott váladéktermelés következtében kialakuló köhögés, a légszomj, a mellkasi feszülés és az éjszakai nehézlégzés. Ráadásul esetükben a betegség akut fellángolásának kockázata is fokozott, nagyobb az esélyük arra is, hogy állapotuk romoljon.

Számukra jelent segítséget az az asztma kezelésre is bevezetett hörgőtágító készítmény, amely a fenntartó terápiával kombinálva javítja a légzésfunkciót. Emellett a már új indikációban is használt készítmény jelentősen megnyújtja az asztma első súlyos exacerbációjáig és az betegség első rosszabbodásáig eltelt időt.

asztma 1

Újdonság az is, hogy a hörgőtágító egy újgenerációs, hajtógázmentes inhalációs eszköz segítségével finoman porlasztott permet formájában adagolható, amely megkönnyíti a betegek számára a készítmény belélegzését, és csökkenti a szájban és a torokban a hatóanyag lerakódását, ezáltal jobb gyógyszereloszlást biztosít a tüdőben.

Az új fejlesztés azért is jelentős, mert az elmúlt évtizedben nem bővült az asztma kezelésére elérhető terápiás lehetőségek köre. Emiatt az új, egyedülálló hatásmechanizmusú készítménytől komoly eredmények várhatók, segítségével jelentősen bővülhet azoknak az asztmásoknak a köre, akik tünetmentesen élhetnek.