Van tovább!

Kezeléskor fókuszban az életritmus

A korszerű gyógyszerek másképp hatnak, mint a régiek

A depresszió mára világjárvány lett, az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2020-ra a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség lesz. Hála a gyógyszeripari fejlesztéseknek, a depresszió ma már hatékonyan kezelhető olyan korszerű készítményekkel, amelyek a biológiai ritmusra vannak hatással.

Egyre több embert érint a depresszió a mai világban, férfiakat, nőket, fiatalokat, időseket, szellemi és kétkezi munkából élőket egyaránt. Ha nem kezelik, tönkreteszi az érintettek életét, kapcsolatait, ellehetetleníti a munkájukat, arról nem is beszélve, hogy a betegek végső esetben akár öngyilkosságot is elkövethetnek. Utóbbi nem túlzás, a statisztikák szerint az öngyilkosságok 80 százalékának hátterében a depresszió áll.

depresszióA betegség kialakulásához a legújabb kutatások szerint a veleszületett hajlamon túl nagymértékben hozzájárul a mai világ rohanó tempója, rendszertelensége, a negatív életesemények, a folyamatos stressz. Mindezek felborítják, megzavarják az emberek napi életritmusát, aminek komoly szerepe van a depresszió kialakulásában, így annak helyreállítása a betegségből való felépüléshez is szükséges.

Maga a kezelés rendszerint többrétű, de gerincét az antidepresszánsként emlegetett depresszióellenes gyógyszerek adják. Ezeket meg kell különböztetni a nyugtató-szorongásoldó készítményektől, mert azok nem hatnak a depresszióra, ráadásul függőséget okozhatnak, míg az antidepresszánsok nem. Sőt hosszú távon alkalmazva kivédik a depresszió visszatérését.

Fontos tudni, hogy ezen a téren hatalmas volt a fejlődés az elmúlt időszakban. Hála ennek, a 20 évvel ezelőtt oly népszerű szerotonin anyagcserére ható szereken túl ma már megjelentek korszerűbb készítmények is. Utóbbiak már a biológiai ritmust veszik célba a depresszió hatékony kezelése során, és kedvezőbbek többek közt a szexuális mellékhatások tekintetében is. Mivel a tüneteket – beleértve az örömképesség hiányát is – szélesebb körben enyhítik, a betegeknek esélyt adnak arra, hogy visszanyerjék régi életüket, önmagukat. A gyógyszerszedés pontos beállítását, valamint a kezelési időtartam meghatározását minden esetben pszichiáter szakorvosra kell bízni, a terápiát ő tudja fölépíteni.