Van tovább!

Köpetvizsgálat az optimális asztmaterápia kiválasztásához

Egy egyszerű köpetvizsgálattal azon súlyos asztmában szenvedő gyermekek diagnosztizálhatók, akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek nem a kívánt mértékben javítanak állapotukon. Esetükben a készítmény cseréje jelenheti a megoldást.

Asztmás gyerekeknek sokszor írnak fel olyan készítményeket, amelyek nem bizonyulnak kellően hatékonynak. Ezek hatóanyagára a fiatal gyermekek nem a vártnak megfelelően reagálnak, így más hatóanyagra (is) szükségük lenne. Az, hogy esetükben hatékony-e az adott készítmény vagy sem, alapvetően a genetikai kódjukban van elrejtve – áll a Clinical Science brit szaklapban megjelent tanulmányban.

asztma 6

Az egyik gyakran alkalmazott gyógyszer például a légutak béta-2 receptoraira hat, de körülbelül minden hetedik ember olyan genetikai mutációval rendelkezik, melynek hatására ezek a receptorok kissé eltérő formájúak, így a gyógyszer nem tudja ezeket felismerni. A kutatók a gyerekek köpetéből vett DNS segítségével azonosítani tudják a béta-2 receptoraik alakját, valamint azt, hogy az adott készítmény hatékony lesz-e adott esetben vagy sem.

A kutatást vezető Somnath Mukhopadhyay professzor szerint a teszt használata nagyon fontos lehet, az ugyanis megengedhetetlen, hogy olyan gyógyszereket kapjanak a gyerekek, amelyek nem elég hatékonyak. A kísérlet során a mutációval rendelkező gyereknek egy másik hatóanyagot tartalmazó gyógyszert írtak föl, aminek köszönhetően tünetei jelentős mértékben enyhültek.