Van tovább!

Már fejlesztés közben életet menthetnek a gyógyszerek

Hazánkban rengeteg klinikai vizsgálat zajlik, ami nagyban hozzájárul az innovatív terápiák adaptálásához, egyre gyakoribb alkalmazásához. Ezekkel a kutatásokkal mindenki nyer: az orvosok folyamatosan bővíthetik tudásukat, a vizsgálatban résztvevő betegek pedig megkaphatják azokat az innovatív okosgyógyszereket, amelyek az állami rendszerben gyakran még évekig nem elérhetők, és utána is egyedi méltányossághoz köthetik alkalmazásukat.

A klinikai kutatások rengeteg beteg számára teszik lehetővé azt, hogy olyan gyógyszerekhez férhessenek hozzá, amelyek reményt jelenthetnek a gyógyulásra, de az átlagember számára még nem elérhetők. A nagyságrendeket jól mutatja, hogy hazánkban 2012-ben és 2013-ban 16-19 ezer beteget vontak be ilyen kutatásba. Az onkológiai vizsgálatok mellett voltak olyan gyógyszerfejlesztések, amelyek bőrgyógyászati, reumatológiai, mozgásszervi, szív- és érrendszeri, valamint a metabolikus és táplálkozási betegségek jobb kezelhetőségét voltak hivatottak segíteni. Jól látszik tehát, hogy a paletta igencsak széles.

Mindezt azért fontos kiemelni, mert a kelet-európai országokban a betegek gyógyulási esélyei, kezelési lehetőségei elmaradnak a nyugat-európaiakétól és az amerikaiakétól, egyszerűen azért, mert szerényebbek a pénzügyi keretek. Itt jönnek a képbe a klinikai vizsgálatok, amelyek lehetővé teszik az ingyenes hozzáférést az időnként nagyon drága innovatív terápiákhoz. Mindez amellett, hogy a betegeknek hatalmas előny, milliárdokban mérhető megtakarítást jelent az egészségügyi rendszernek is.

514756481

A klinikai vizsgálatokból adódó bevételek a kórházak működését is segítik, emellett komoly szerepet játszanak abban is, hogy a kutatásokban résztvevő orvosok Magyarországon maradjanak. Ezt a gyógyszerfejlesztések azért segíthetik, mert a velük kapcsolatos munka többletdíjazása komoly ösztönzést jelent a képzett egészségügyi dolgozók számára.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a klinikai vizsgálatokban résztvevő orvosok tapasztalatot szerezhetnek a legmodernebb egészségügyi technológiák terén, megismerhetik a legújabb gyógyítási irányelveket. Plusz előny, hogy a klinikai vizsgálatok eredményeit publikálhatják nemzetközi folyóiratokban és szaklapokban, ami számottevően emeli az adott ország klinikusainak tudományos teljesítményét, elismertségét.


Életben mérhető eredmény

A klinikai kutatások olyan innovatív gyógyszerek kifejlesztését célozzák, amelyek nagyban hozzájárulnak a betegek egészségi állapotának javulásához, az élettartam meghosszabbításához. Például megdöbbentő, de 30 fejlődő és fejlett ország vizsgálata alapján ki lehet jelenteni, hogy a várható élettartam növekedése 73 százalékban az innovatív okosgyógyszerek megjelenéséhez köthető. Számos példa bizonyítja azt is, hogy a gyógyszeripar nemzetgazdaságra gyakorolt közvetlen pozitív hatásán túl közvetett módon – a lakosság egészségi állapotának javításával – hosszú távon is hozzájárul a gazdasági növekedéshez, ezáltal pedig a GDP emeléséhez.