Van tovább!

Mérföldkő a cukorbetegek kezelésében

Korszerű hatóanyagokkal egyre jobban csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegek kardiovaszkuláris halálozása – az ezzel kapcsolatos új kutatási eredményekről az Európai Diabetes Társaság (EASD) stockholmi kongresszusán számoltak be. Koleszterincsökkentők ilyen jellegű hatásáról már korábban is jelentek meg komoly tanulmányok.

A diabéteszes betegek számára különösen fontos, hogy hangsúlyt fektessenek a vérnyomás csökkentésére és normális értéken tartására. Ez azért nélkülözhetetlen, mert esetükben az átlagosnál tízszeresen nagyobb kockázattal jelennek meg szív- és érrendszeri megbetegedések. Emiatt különösen komoly az az eredmény, amelyet az Európai Diabetes Társaság (EASD) stockholmi kongresszusán mutattak be: az ismertetett vizsgálat szerint már szignifikánsan, 14 százalékkal csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegek kardiovaszkuláris kockázata. Tehát az, hogy az érintettek ilyen betegségek miatt például stroke-ot kapjanak, rosszabb esetben életüket veszítsék. A kutatásnál vizsgált hatóanyag a kardiovaszkuláris halálozást 38 százalékkal, az összhalálozást 32 százalékkal csökkentette, míg a kórházi felvételt igénylő szívelégtelenség kialakulásának esélyét 35 százalékkal mérsékelte.

1911828_10152869243973746_3086251456418790089_n

Folyamatosak a kutatások

Arról, hogy koleszterincsökkentők napi alkalmazása a cukorbetegeknél harmadára csökkenthetné az infarktusok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések számát, az Oxfordi Egyetem kutatói már évekkel ezelőtt beszámoltak. Lancet című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukból az derült ki, hogy az ilyen készítmények csökkentik az infarktus és a stroke kockázatát a cukorbetegeknél, még akkor is, ha a koleszterinszint alacsony. Hatékonyságuk független kortól, nemtől és attól is, hogy a betegnél felléptek-e a szív- és érrendszeri betegség tünetei vagy sem.

Korábbi német vizsgálatokból kiderült az is, hogy azok az 1-es típusú diabéteszes betegek, akiknek már gyermekkorukban magasabb a vérnyomásuk a normálisnál, nagyobb valószínűséggel számíthatnak szív- és érrendszeri megbetegedések megjelenésére már fiatal felnőtt korukban is. A kutatásba, amely ezt az eredményt adta, 868 diabéteszes beteget vontak be. Vérnyomásukat 6 és 20 éves koruk között követték 95 német és osztrák diabetes központ és gyermekkórház bevonásával.