Van tovább!

Mobilalkalmazás segíti az öninjekciózást

Noha a szklerózis multiplex ma nem gyógyítható, de jól kezelhető, feltéve, hogy betartják a terápiát. Ezt nagyban nehezíti, hogy bár a betegek egy részének az öninjekciózás a mindennapok része, a következő injekció beadásának helyét és idejét észben tartani komoly kihívást jelenthet. Ebben már mobilalkalmazás is segíti az érintetteket: használatával a betegek sokkal jobban betarthatják az injekciózásra vonatkozó előírásokat.

Egyre többen használnak okostelefont és táblagépet, az ezekre letölthető alkalmazások pedig nemcsak az átlagember mindennapjait könnyíthetik meg, hanem azokét is, akik valamilyen betegséggel küzdenek. A szklerózis multiplexben szenvedők egy részének például öninjekciózásra van szüksége, az gyakorlatilag a mindennapok része. Ugyanakkor nem mindig egyszerű fejben tartani azt, hogy a következő injekciót mikor kell beadni. Ebben segít az az ingyenes, magyar nyelven is elérhető mobilalkalmazás, amely az androidos készülékekre és az Apple telefonjaira is letölthető.

Az alkalmazás lényege, hogy annak főképernyőjén egy virtuális személy látható, amelynek segítségével a betegek bármikor tájékozódhatnak a következő injekció beadásának időpontjáról és a soron következő szúrható testrészről, területről. A beállítások menüpontban megadhatják, mely területeket kívánják szúrni és milyen sorrendben. Ezzel biztosíthatják, hogy a szúrt területek megfelelően váltakozzanak, a terápiát pedig pontosan követhessék.

44194902_l

Az alkalmazás fontos funkciója az injekcióemlékeztető, amely azt segíti, hogy az érintettek még véletlenül se feledkezzenek meg a következő injekció beadásáról, és a soron következő kontrollvizsgálatról sem. Nagy segítség a receptemlékeztető funkció is, amely azt teszi lehetővé, hogy a betegek mindig időben gondoskodhassanak a következő recept felíratásáról. Ennek köszönhetően elkerülhető, hogy esetleg injekció nélkül maradjanak.

Az alkalmazás szklerózis multiplex centrumokat kereső funkciót is tartalmaz, és lehetővé teszi azt is, hogy a beteg bármikor elküldhesse az alkalmazásban naplózott adatait saját maga, a kezelőorvosa vagy a centrumban dolgozó nővér számára. Az alkalmazásban vannak olyan tesztek is, amelyeknek kitöltésével az érintett felmérheti éppen aktuális állapotát, ennek eredményét pedig rögzítheti is, és ha szükséges, az orvossal és a nővérrel is megoszthatja azt.