Van tovább!

Nagy lépések a vérzékenység kezelésében

Kezdetben csak humán plazma eredetű szerekkel kezelhették a hemofíliás betegeket, viszont az első rekombináns VIII-as véralvadási faktort tartalmazó készítmény bejegyzése óta folyamatosak az innovációk: így ezen készítmények már biztonságosabbak és hatékonyabbak.

A hemofíliás betegek kezelésében a rekombináns szerek megjelenése komoly előrelépést jelentett, azóta pedig a gyártási eljárás fejlesztése miatt a rekombináns VIII-as véralvadási faktor új generációi jelentek meg. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a készítményekkel átvihető kórokozók száma.

hemofilia

Az első generációs rekombináns faktorok esetében az előállító közeg emberi fehérjét – humán albumint – tartalmaz, valamint a végtermék stabilizálása is albumin segítségével történik. A második generációs faktoroknál a humán albumin alkalmazását a végtermék stabilizálásánál már kiiktatták, de az előállító közeg ezeknél a termékeknél is tartalmazza ezt az anyagot. Emiatt, noha szűrik, a végtermékben is előfordulhatnak emberi vagy állati eredetű fehérjemaradványok. Mindez azért lehetséges, mert eleve az alapanyagban is jelen vannak, plusz a készítményeket egerekből származó monoklonális antitestek segítségével tisztítják.

Noha ennél a típusnál a szűrés még nem tökéletes, az komoly előrelépés, hogy innentől kezdve a gyártók az előállítás utolsó lépcsőjeként beiktattak egy olyan eljárást, ami inaktiválja a vírusokat. Ez biztonsági szempontjából komoly előrelépés.

Kizárva az albumin

A harmadik generációs rekombináns faktor előállítása során a gyógyszercégek már nem csak a végtermék stabilizálást, hanem az előállító közeget is albumin-mentessé tették, viszont a tisztítási folyamat során továbbra is egér eredetű monoklonális antitestet használnak. Így a végtermék állati – hörcsög, egér – eredetű fehérjemaradványokat tartalmazhat.

A legmodernebb eljárásnak köszönhetően már nincs szükség egér monoklonális antitestre a tisztításhoz, azt szintetikus liganddal helyettesítik, tovább növelve ezzel a faktor biztonságosságát.