Van tovább!

Őssejtek is gyárthatnak vérlemezkét

A vérzéscsillapításban kulcsszerepet játszó vérlemezkék termelőit, csontvelői őssejteket állítottak elő laboratóriumban brit kutatók. Ezekre a vérlemezkékre nem csak balesetek után és műtétek során, hanem többek közt a hemofília kezelésekor is szükség van.

A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai felfedezték, hogyan állíthatják elő laboratóriumban a szervezet „vérlemezkegyárait”. Ez a vérlemezkék, vagyis a trombociták új forrását jelenthetné, amire erős vérzéskor, többek között autóbaleseteknél lehet szükség – idézi a távirati iroda a Nature Communications tudományos lap cikkét. A vérlemezkékre a balesetek mellet műtétek elvégzésekor, leukémiás és hemofíliás betegek kezelésekor is szükség van.

Véradáskor a levett vért vörösvértestekre, plazmára és vérlemezkékre bontják, hogy a beteg azt kaphassa, ami a gyógyításához kell. Ezt az eljárást lehetne részben kiváltani az új módszerrel.

„Teljesen a véradóktól függünk, ha trombocitákra van szükségünk” – mondta Cedric Ghevaert hematológus, akinek kutatócsoportja megakariocitákat, vagyis vérlemezkéket előállító csontvelői óriássejteket kísérelt meg laboratóriumban növeszteni. Kutatásuk azért jelent áttörést, mert felfedezték azokat a kémiai folyamatokat, amelyek a csontvelői őssejtek laboratóriumi növesztéséhez szükségesek.

„A következő nagy előrelépés az lesz, amikor minden megakariocita elegendő vérlemezkét állít elő” – magyarázta Ghevaert. A laboratóriumi őssejtek egyenként tíz vérlemezkét hoznak létre, míg a csontvelő őssejtjei akár kétezer trombocitát is gyártanak. A kutatók azt remélik, ha sikerül ugyanazokat a feltételeket megteremteni, mint a csontvelőben, akkor a sejtek hatékonyabbá válnak.