Van tovább!

Öt éven belül fellélegezhetnek az asztmások?

A Cardiffi Egyetem kutatói karöltve a Londoni King’s College és az amerikai Mayo Egyetem szakembereivel rájöttek, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot befolyásolni. Felfedezésük nyomán öt éven belül gyógyíthatóbbá válhat a világszerte 300 millió embert sújtó betegség.

A kutatóknak azokat a sejteket sikerült azonosítaniuk, amelyek a légutak összeszűkülését okozzák abban az esetben, ha azokat ingerlő, például szennyezésből származó anyagok érik. A Science Translational Medicine orvosi folyóiratban közzétett tanulmány arra mutat rá, hogy az asztma előidézésében a környezeti változásokat érzékelő kalciumérzékelő receptorsejtek is szerepet játszanak. Ez eddig nem volt bizonyított.

asztma 3

Daniela Riccardit, a Cardiffi Egyetem professzora a felfedezést úgy kommentálta, hogy az igazi áttörést jelent. Allergiás asztmában először találtak ugyanis kapcsolatot a légutak gyulladása és azok izomösszehúzódása között.

A kutatók egérkísérletekben, valamint asztmás és nem asztmás emberek légúti szöveteivel végzett kísérleteikben kimutatták, hogy a csontritkulás kezelésében használt kalciumreceptor-gátló szerek hatásosak lehetnek az asztma gyógyításában. Ebből kiindulva a szakemberek remélik, hogy a jövőben az asztmások a rohamok megelőzése céljából fogják szedni ezt a gyógyszert.

Ehhez még bizonyítani kell azt is, hogy a kalciumreceptor-gátlók biztonságosak, amikor közvetlenül az ember tüdejébe juttatják azokat. Ha sikeresek lesznek a klinikai vizsgálatok, akkor öt év múlva már az asztmás betegeket is kezelni lehet ezzel a módszerrel, sőt befolyásolni lehet az asztma kialakulását is.