Van tovább!

Pár éven belül áttörés várható a csontritkulás kezelésében

A csontritkulás kezelésében nagy újdonság a biológiai terápia, amelynek területén az elkövetkezendő években komoly áttörés várható: több olyan új készítmény is megjelenhet, amely a csontépítést javítja, és olyan új biológiai hatóanyagok megjelenése is várható, amelyek a csontleépülést képesek féken tartani.

A csontritkulás megelőzését már a születés pillanatában, sőt már azt megelőzően, már magzat korban meg kell kezdeni. A csontépítésnek döntően három lépcsője van, maga a folyamat pedig 30-35 éves korig tart. Ebben az időszakban kulcskérdés a megfelelő kalciumbevitel, ami a csontok legfontosabb alapköve, a kellő a D-vitamin fogyasztás, ami a nélkülözhetetlen a kalcium beépüléséhez, és amely a csontműködéshez is elengedhetetlen, valamint az elegendő mozgás, ami szintén nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez – tudjuk meg dr. Szekeres Lászlótól, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnökéről. A főorvos kiemeli, hogy az emberek csúcs-csonttömegüket 35-40 éves korukra érik el, ez a mennyiség a későbbiekben már normális körülmények között is csökken. Ez viszont azt is jelenti, hogy minél magasabb ez a csúcs-csonttömeg, annál nagyobb veszteséget tud elviselni a szervezet. A nőknél a menopauza időszaka különösen kritikus ebből a szempontból, de ugyanígy érződik a férfiak csonttömeg-csökkenésén is az andropauza. Csak éppen náluk később, 60-70 éves korban lesz észlelhető ez a csontvesztést gyorsító változás. Ha erre még egyéb negatív hatások is rárakódnak, a csontok nagyon törékennyé válhatnak.

Termelődés kontra leépülés

A csontritkulási folyamatot gyógyszeresen két irányból lehet befolyásolni: vagy a csontbontást kell csökkenteni, vagy a plusz termelődést kell fokozni. Szerencsére Magyarországon már mindkettőhöz rendelkezésre állnak megfelelő gyógyszeres készítmények, ezek kiemelten támogatott formában is elérhetőek. A főorvos újdonságként kiemeli azt is, hogy az illetékes szakhatóság idén elfogadta azt a szakmai javaslatot is, amelynek köszönhetően már könnyebben elérhető azon csontritkulásos betegek gyógyszeres kezelése, akik már szenvedtek csonttörést.

Maga a kezelés persze nem csak gyógyszeresen történik, annak minden esetben része a megfelelő fizikai aktivitás, ami lehet gyógytorna, de lehet jól megtervezett sporttevékenység is. Sőt idősebb korban már heti három-négyszeri 45 perces, jobban megpörgetett séta is jó hatással bír a csontokra. Idősebb korban nem csak a mozgás, hanem a koordináció javítása is fontos, ahhoz ugyanis, hogy egy csont eltörjön, nem csak rossz csontminőség szükséges, hanem olyan külső erőbehatás is, amit az idős emberek nem tudnak kivédeni.

Megjelent a biológiai terápia

A csontritkulás kezelésében mindenképpen nagy újdonság a biológiai terápiák megjelenése: ezek olyan készítmények, amelyeket nem szintetikus úton, hanem speciális biotechnológiai módszerrel állítanak elő. Az elkövetkezendő években komoly áttörés várható, hiszen több olyan új készítmény is megjelenhet, amely a csontépítést javítja, illetve olyan új biológiai hatóanyagok bevezetése is várható, amelyek a csontritkulást képesek féken tartani.

Az új módszerekkel a csonttörési kockázatot jelentősen csökkenteni lehet, lévén a jól megválasztott, nem csak gyógyszeres kezelés már most is 50-60 százalékos rizikócsökkenést jelent. Mindez nagyon fontos, aki ugyanis csípőtáji törést szenved, az 30 százalékos eséllyel egy éven belül meghal. Ráadásul még azoknak a 80 százaléka is segítségre szorul, akiket sikerül megmenteni. Ebből adódón több ezer emberéletet meg lehet majd megmenteni pusztán azzal, hogy csökkentjük a csonttörés rizikóját.