Van tovább!

Pszoriázisnál is áttörést hoztak a biológiai terápiák

Súlyos pszoriázis kezelésére hazánkban is évek óta elérhetők azok a biológiai terápiák, amelyek a betegség kezelésében óriási áttörést hoztak. Az újabb fejlesztések eredményeképpen hamarosan újabb, a korábbiaknál hatékonyabb terápiák is elérhetőek lesznek.

A pszoriázis poligénesen öröklődő, multifaktoriális, krónikusan visszatérő, a bőrt és az ízületeket érintő immunmediált betegség, előfordulása Közép-Európában 1-2 százalék körüli. Önmagában nem befolyásolja az élet hosszát, azonban kezeletlen formában a krónikus gyulladás anyagcsere-betegségekre, szív- és érrendszeri betegségre hajlamosít. Ez magyarázhatja azt, hogy a súlyos betegek 3,5–4 évvel rövidebb élettartamúak, valamint a látható tünetek miatt jelentősen rosszabb az életminőségük is.

pszoriazis_2A pszoriázis kezelésére választandó stratégiát alapvetően a bőrtünetek kiterjedtsége, azok lokalizációja és jellege, illetve egyéb kísérő tünetek jelenléte és súlyossága határozza meg. A középsúlyos és súlyos pszoriázis kezelésére legújabban kifejlesztett terápiás eszközök a géntechnológiai úton előállított nagy molekulájú fehérjék, vagy ezek ellen ható antitestek, receptorok, fúziós proteinek. Ezek az adott betegség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó tényezők vagy sejtek működését gátolják vagy serkentik, így a betegség folyamatának előrehaladását megállíthatják, vagy nagy mértékben csökkenthetik.

Biológiai terápia a pszoriázis plakkos jellegű, középsúlyos és súlyos formáiban alkalmazható, amennyiben a hagyományos lokális és szisztémás gyógyszeres terápia, valamint a fényterápia hatástalannak bizonyul, esetleg mellékhatást okoz. Ha a betegség súlyos, az ízületeket is érinti, az érintett pedig rezisztens a megszokott gyógyszerekre, szintén szóba jöhet a kijelölt centrumokban alkalmazható biológiai kezelés. Ezek a terápiák a pszoriázisnál rendkívül hatásosak, a betegek 60-80 százalékánál a tünetek szignifikánsan javulnak.