Van tovább!

RA: kísérleti kezelés hozta a fordulatot

Egy sokízületi gyulladással élő beteg életében sok évnyi küzdelem után egy kísérleti gyógyszerkutatás hozta az áttörést. A módszer ma már része lehet a terápiának, sok érintett mozgását adhatja vissza.

Még nem is hallott a reumatoid arthritisről Borszéki Sütő Piroska, amikor 2001 nyarán diagnosztizálták nála. Ezek után igyekezett minél többet megtudni a betegségről, ám ahogy gyűltek az információi, úgy lett egyre elkeseredettebb. Nem talált megnyugtató választ a jövőjére nézve. Közben az egészségi állapota gyorsan romlott, a fájdalom része lett a mindennapjainak. Sokféle gyógyszerrel kezelték, de azok csak komoly gyomorpanaszokat okoztak nála, jelentős javulást nem eredményeztek.

A betegsége kezdetekor a nagyfokú fáradtságérzet, később pedig a fájdalom képtelenné tette arra, hogy ellássa a munkáját és a családját, le is százalékolták. Két év alatt a fizikai állapota annyira leromlott, hogy szinte mozgásképtelenné vált, talán nem volt olyan ízülete, amely ne került volna gyulladásba. A többszöri kórházi kezelés is csak átmeneti javulást hozott számára. Mivel a folyamatos és erős fájdalom szinte elviselhetetlen volt, állandó fájdalomcsillapítás mellett élt. Képtelen volt egy ajtókilincs lenyomására, egy pohár felemelésére, még az étel megrágása is fájdalommal járt. A lakásából egyre ritkábban tudott kimozdulni.

Mindig aktív, mozgékony életet élt, óvodapedagógusként gyermekek között dolgozott, szeretett kertészkedni, a családjával gyakran járt kirándulni, biciklitúrázni. Ezek elmaradtak, így a betegség mentálisan is nagyon megviselte.

A remény akkor csillant fel számára, amikor 2006-ban bekerült egy – akkor még kísérleti szakaszában járó – modern, célzott biológiai terápiás kezelésbe. Mindenkinél jobban szeretett volna felépülni, ezért nagyon bízott az új módszerben. Tünetei az új kezelés hatására szép lassan enyhülni kezdtek, fáradtságérzete hamar elmúlt, javulni kezdett a közérzete, fájdalmai is egyre ritkábban és csak gyengébben jelentkeztek. Ma már szinte tudomást sem vesz a betegségről: újra főállásban dolgozik, háztartást vezet, rendszeresen tornázik.