Van tovább!

Sikertörténet a stroke ellátásában

A sikeres prevenciónak és a javuló akut ellátásnak köszönhetően az elmúlt 3 évtizedben Magyarországon kevesebb mint felére csökkent a szélütésben elhunytak száma, ha pedig az emberek még tájékozottabbak lennének, tovább csökkenhetne ez az arány. Az ugyanis bizonyított, hogy a szív-és érrendszeri betegségek jelentős része korai felismerésnél jól gyógyítható, az akut esetek azonnali ellátással pedig jelentős arányban jól kezelhetők.

A rák és a szívbetegségek után a szélütés a harmadik leggyakrabban halállal végződő betegség, évente csak Európában 1,4 millió emberéletet követel. A számok hazánkban is magasak: nálunk 180-200 ezren élnek a betegség árnyékában, évente pedig 40-50 ezer új betegnél következik be stroke. A szélütés nemcsak az időseket, hanem egyre több fiatalt is érint. A betegek egyharmada teljesen felépül, egyharmada többé-kevésbé egész életében másokra lesz utalva, míg egyharmadát egy éven belül elveszítik.

A betegek megmentése érdekében nagyon fontos a gyorsaság, hiszen minden perc számít. Emiatt nagy eredmény, hogy az elmúlt években egyre többen tárcsázzák egyből a 104-es számot, amint a szélütés tüneteit – hirtelen beszédzavart, egyensúlyvesztést, féloldali végtagbénulást, zsibbadást, arcaszimmetriát – észlelik. Ez nagyon helyes gyakorlat, ilyenkor ugyanis nem szabad várni a háziorvosra, vagy bízni abban, hogy másnapra jobban lesznek a betegek. Ehelyett gyors segítség szükséges, az ugyanis kulcskérdés, hogy a mentők azonnal speciális stroke-centrumba vigyék az érintetteket, hogy ott azonnal megtörténhessenek a szükséges beavatkozások. A vérrögoldó kezelést 4,5 órán belül meg kell kapniuk, azzal ugyanis nem csak a túlélés esélye növelhető, hanem elkerülhető a maradandó agykárosodás is.

Nem szabad késlekedni

Nagyon fontos tudni, hogy a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak, és viszonylag hirtelen jelentkeznek. A mentők riasztását akkor sem szabad halogatni, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, lévén azok visszatérhetnek, és akár végleges bénulássá is súlyosbodhatnak. A reggeli vagy délelőtti órákban fellépő stroke felismerése leginkább a közelben tartózkodókra hárul, hiszen maga a beteg nem feltétlenül érzékeli pontosan, hogy mi történik vagy történt vele.

10651743 - passerby near unconscious senior woman making emergency call
A vérrögoldó kezelést a betegeknek 4,5 órán belül meg kell kapniuk, azzal ugyanis nem csak a túlélés esélye növelhető, hanem elkerülhető a maradandó agykárosodás is

Minderre dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke mindig felhívja a figyelmet. Külön kiemeli, hogy ha azt sejtjük, a környezetünkben valaki szélütést kapott, kérjük meg, hogy mosolyogjon vagy öltse ki a nyelvét. Ezt követően beszéltessük, tegyünk fel egyszerű kérdéseket és végezetül kérjük meg, hogy emelje fel mindkét karját. Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége támad, haladéktalanul hívjuk a mentőket, jelezzük, hogy strokegyanús esetet tapasztalunk, esélyt adva ezzel a túlélésre. Érdemes tudni azt is, hogy a hét elején mindig háromszor annyi a stroke miatti kórházi felvételek száma hazánkban, mint a hétvégén, így ez idő tájt még inkább igyekezni kell a mentők riasztásával. A cukorbetegségben, magas vérnyomásban, érelmeszesedésben és szívritmuszavarban szenvedő betegekre különösen figyelni kell.

Fókuszban a pitvarfibrilláció

A szív- és érrendszeri betegségek közül a pitvarfibrillációt külön is ki kell emelni, az ugyanis különösen fokozza az agyi érkatasztrófa kockázatát. Ezt azért is fontos tudni, mert a felnőttek körében ez a betegség a leggyakoribb szívritmuszavar: ma Magyarországon megközelítőleg 130-150 ezer érintettje van, feltehetően azonban ennek kétszerese is lehet azon betegek száma, akiket eddig még nem diagnosztizálnak. Ez úgy fordulhat elő, hogy ez jellemzően az a betegség, amely nem feltétlenül okoz látványos tüneteket, és így nehezen felismerhető.

A statisztikai előrejelzések szerint az uniós országokban a pitvarfibrilláló betegek száma 2050-re mintegy 2,5-szeresére nőhet, éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és másokra, minimalizáljuk a kockázati tényezőket és vegyük észre a figyelmeztető jeleket. Aki ugyanis pitvarfibrillációban szenved, annak ötször nagyobb az esélye arra, hogy szélütés érje.