Van tovább!

Startvonalnál a legújabb készítmények

Magyarországon nagyjából 70 ezer ember hordozza és terjeszti jelenleg is a hepatitisz C vírusát, közülük pedig csak alig több mint 20 ezernél diagnosztizálták a fertőzést. A számok Európában sem túl szépek: a kontinensen a becslések szerint nagyjából 9 millió vírusfertőzött személy él, és évente mintegy 3-4 millió új fertőződés történik. A hepatitis C fertőzés kezelésében történt közelmúltbeli áttörés rengeteg embernek jelenthet életmentő segítséget.

Az unió országaiban még 2012-ben is több mint 30 ezer újonnan felismert hepatitis C fertőzést jelentettek be. Ráadásul az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai nem tartalmazták a belgiumi, franciaországi, lichtensteini és spanyolországi számokat, az érintettek tehát ennél jóval többen lehetnek.

Nálunk a C-vírus előfordulása 0,5-0,7 százalékos, vagyis körülbelül 70 ezer ember találkozott vele, nagyjából 50 ezren pedig jelenleg is hordozzák, illetve terjesztik a vírust. A fertőzést csupán 21 ezer hazai betegnél diagnosztizálták, a látencia tehát hatalmas.

A betegség kezelésében egészen a legutóbbi évekig az interferon és a ribavirin kombinációja számított az általánosan javasolt terápiának. Jobb megoldás nem volt, még akkor sem, ha ennek a kezelésnek számos hátránya van. Többek közt az, hogy fél-egy évig kell alkalmazni, sőt néha még ennél is hosszabb ideig, ez idő alatt pedig kellemetlen mellékhatások is jelentkeznek. A gyógyulási arány sem túl magas, hiszen a korábban nem kezelt betegeknek csak 40–45 százaléka, a korábban sikertelenül kezeletleneknek pedig mindössze 5–21 százaléka bizonyult gyógyíthatónak.

A helyzet a közvetlenül ható, új antivirális szerek megjelenésével kezdett javulni. Ezeket a korábbi, interferon és ribavirin kezelés mellett kapták a betegek. Az új szert alig pár éve, 2011-ben törzskönyvezték, a magyar betegek számára pedig 2013 májusától vált elérhetővé. A hármas kezeléssel a korábban még nem kezelteknél 63–75 százalékra, míg a korábban sikertelenül kezelteknél 59–66 százalékra nőtt a hepatitis C fertőzés legyőzésének esélye. A siker tehát jelentős, viszont a kezelésre ez esetben is hosszú ideig, egy évig van szükség, és továbbra is számolni kell a komoly problémát okozó mellékhatásokkal.

Az utóbbi években jelentős előrelépés történt: újabb gyógyszereket törzskönyveztek, a közeljövőben pedig további innovatív készítmények kerülhetnek a betegekhez. Vannak köztük már olyan szájon át szedhető gyógyszer-kombinációk is, amelyek 90 százalék feletti vírusmentességet eredményezhetnek, ami hatalmas eredmény. További előnyt jelent e készítményeknél a rövidebb kezelési idő, valamint az, hogy jelentősen kevesebb mellékhatással rendelkeznek, így a betegek nem kényszerülnek táppénzes ellátásra a gyógyszerszedés miatt. Az új terápiák az arra kijelölt centrumokban érhetők el, a centrumok listája megtalálható a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének honlapján.