Van tovább!

Stroke: elérhető a védelem

A stroke nem gyógyítható betegség, viszont kialakulása megelőzhető az életmód változtatásával és gyógyszeres kezeléssel. A kutatások azt is bizonyították, hogy a vas- és káliumszintre való odafigyelés szintén segít elkerülni a szélütést.

Ugyan az életkor növekedésével megnő a stroke kialakulásának veszélye, ennek ellenére ez a betegség nem csak időseket érint: az ezzel szembesülő emberek körülbelül egynegyede 60 év alatti. A probléma előfordulása 25 százalékkal magasabb a férfiak, mint a nők körében, és ismert az is, hogy rizikóját egyes betegségek is növelhetik.

Segít a vas és a kálium

A stroke kisebb eséllyel végzetes azoknál a nőknél, akik menopauzájuk után magasabb káliumtartalmú ételeket fogyasztanak – derül ki az amerikai szívgyógyászati egyesület Stroke című szaklapjában megjelent tanulmányból. A 90 ezer nő adatait elemző kutatás szerint azoknál, akik a legtöbb káliumot fogyasztották, 10 százalékkal kisebb volt a korai elhalálozás esélye. Akik több káliumot fogyasztanak, eleve 12 százalékkal ritkábban érte szélütés és esetükben 16 százalékkal ritkább volt az átmeneti agyi keringési zavar is. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy a kálium-fogyasztás csökkentheti a vérnyomást. A WHO ajánlása szerint káliumból legalább napi 3510 milligrammot kell fogyasztani. Figyelni kell a megfelelő vasbevitelre is, a vashiány ugyanis szintén komoly rizikófaktor. Ilyenkor nagyobb eséllyel alakul ki szélütés, lévén ha nincs elegendő vas a szervezetben, akkor a vérlemezkék tapadósabbá válnak és könnyebben alakítanak ki vérrögöket. Minderre a londoni National Heart and Lung Institute kutatói világítottak rá: vizsgálataikból kiderült, hogy azok, akiknek szérum vasszintje viszonylag alacsony volt (6 mmol/l), kétszeres eséllyel kaptak szélütést, mint azok, akiknél a vasszint a normál tartományba (7-27 mmol/l) tartozott.

 

Ezek egy része az életmóddal van összefüggésben, de emellett már bizonyított az is, hogy a családban előforduló agyi érbetegség szintén növeli a rizikót. Utóbbiakból az is következik, hogy a szélütés kialakulásában szerepet játszó tényezők egy részére az embereknek lehet ráhatása, míg a másikra nem.

A jó hír az, hogy a befolyásolható tényezők csökkentésével drasztikusan csökkenthető a stroke kockázata. Azoknak, akiknél már előfordult stroke, különösen figyelniük kell a prevencióra, lévén esetükben egy újabb szélütés kockázata tízszeresére nő.

Magát a megelőzést több módon is segíteni lehet. Az egyik ilyen módszer az úgynevezett antiaggregációs kezelés, ami gyógyszeresen és a műtéti beavatkozással is lehetséges. A gyógyszeres kezelésen azoknak is érdemes elgondolkodniuk, akiknek korábban szélütésük ugyan még nem volt, de TIA-n már átestek. Utóbbi a transiscaemias attack rövidítése, és olyan átmeneti vérhiányos rohamot jelent, ami tulajdonképpen egy “mini stroke”. Ezt azért lehet fontos, mert az új kutatások már bizonyították, hogy az ilyen terápiák jelentősen csökkentik a stroke kialakulásának rizikóját azoknál, akik az előzőekben már átestek valamilyen agyi történésen.

Ha a baj mégis megtörténik, illetve a tünetek alapján fölmerül ennek gyanúja, akkor azonnal mentőt kell hívni. Ez azért fontos, mert a szélütés utáni első órák a túlélés és a maradandó károsodások elkerülése szempontjából nagyon fontosak. Ilyenkor az érintetteket mihamarabb stroke centrumokba kell szállítani, ahol megtörténhet szakszerű ellátásuk. Így lesz a legnagyobb esélyük arra, hogy a szélütésből szövődmények nélkül épüljenek fel.