Van tovább!

Szemszárazság: nem mindegy, milyen műkönnyet választunk

Egyre többen szenvednek szemszárazságtól olyanok is, akiknek nincs szervi problémájuk, egyszerűen csak számítógépes munkát végeznek. Náluk a monitor és a légkondicionálás együttes hatása száríthatja a szemet, az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen műkönnyet használnak.

A száraz szem nagyon gyakori, a lakosság 10-30 százalékát érinti. A probléma leginkább idősebb korban és inkább a nőknél alakul ki, általában a könnytermelés zavara vagy a könny nem megfelelő összetétele okozza – számol be tapasztalatiról dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. A professzor a Semmelweis Médiasaroknak elmondta, hogy ez a probléma egyre gyakoribb olyan esetekben is, amikor nincs szó szervi bajról.

Normál esetben az ember 3-4 másodpercenként pislog, amennyiben pedig a könny összetétele jó, és a vékony filmréteg is megfelelően szétterül a szemen, akkor több mint 10 másodpercig stabil marad. Mivel normál esetben ennél gyakrabban pislogunk, a könny nem párolog el és nem szárad ki a szemünk. Ugyanakkor élethelyzettől is függ, hogy milyen gyakran pislogunk, hiszen például beszélgetéskor ez sűrűbb, de ha valaki nagyon figyel, akkor viszont ritkul. Például a számítógépes munkánál éppen az okozza a gondot, hogy valaki órákon át ritkábban pislog. Mindezt elősegítheti, ha rossz helyen van a monitor. Ha ugyanis túl fent van, nagyobbra nyílik a szem, tehát nagyobb területen párolog a könny, így akár négyszeres is lehet a párolgás. A párolgást fokozza a huzat, a légkondicionálás, a ventilátor, télen a fűtés.

Jól kell választani

Száraz szem a fent említett körülmények miatt hetek-hónapok alatt is kialakulhat, függetlenül attól, hogy maga a szem nem beteg. Ez törő, szúró érzéssel jár, a szem vörös lesz, a kiszáradás gyulladást okozhat, ami állandósulhat. Ritka esetben mindez súlyos is lehet: a szaruhártyán beszűrődések, hámhiányok alakulhatnak ki, a szaruhártya ki is lyukadhat. Mindez azonban általában súlyos, általános betegségekhez társuló problémaként jelentkezik.

A szemszárazságra megoldás lehet a műkönny, azonban nem árt előzőleg szakember véleményét kikérni, hiszen ő tudja megmondani azt, hogy milyen probléma okozza a panaszt. Nem mindegy tehát, hogy melyik cseppet használja valaki rendszeresen. Sőt, Németh professzor szerint kerülni kell a rendszeres használatát azoknak a szereknek, amelyekben érösszehúzó összetevő van. Ha ugyanis ilyesmit rendszeresen használ valaki, a szem hozzászokik, de amint nem használja, minden ere kitágul, így állandósul a szempirosság.