Van tovább!

Tízből egy baba érintett

Hazánkban megközelítőleg minden tizedik gyerek koraszülöttként jön a világra. Az ebből adódó rövid és hosszú távú nehézségekkel nem csak a babáknak, hanem a családtagoknak és a tágabb környezetnek, végső soron pedig az egész társadalomnak is meg kell küzdenie. Ahhoz, hogy a kockázatokat csökkenteni lehessen, nagyon széles szakmai összefogásra van szükség.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon kiemelkedően magas, 9 százalék körüli a koraszülések aránya, ami azt jelenti, körülbelül minden tizedik gyermek idő előtt jön a világra. Ez közel nyolcezer koraszülöttet jelent évente, akik közül körülbelül 1200 gyerek születik 1500 gramm alatti testsúllyal. A korszerű eljárások ellenére ezeknél a csecsemőknél a halálozási arány még mindig igen magas, minden ezer gyermekből ötöt elveszítenek egy éves kora előtt. Ennek kétharmadát azok a kicsik adják, akik koraszülöttként 1500 gramm alatti testsúllyal jönnek világra.

Melletted a helyem

Melletted a helyem névvel civil egyesület jött létre Magyarországon, amely elsőként egyesíti hazánkban a koraszülöttek körül tevékenykedő szakorvosokat és nővéreket, továbbá a civileket és az érintett szülőket. Az egyesület céljai között szerepel a koraszülés megelőzése, a csecsemőhalálozás csökkentése. Céljuk továbbá a koraszülöttek korai fejlesztésen alapuló gondozásának szakmai támogatása annak érdekében, hogy az idő előtt érkező gyermekek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, a lehető legtöbb időt töltve szüleikkel, családtagjaikkal.

 

Magyarország a fenti adatok alapján mind uniós viszonylatban, mind pedig a hozzánk hasonló fejlettségi szinten lévő országokhoz képest sereghajtónak számít, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban minden koraszülött intenzív osztályon jelentős eszközfejlesztés történt.

Ez egyértelműen jelzi, hogy a kiváló eszközök biztosítása önmagában nem elég a koraszülöttek életesélyeinek növeléséhez. A korszerű eszközökön kívül kiemelten fontos szerepet kapnak a koraszülött intenzívek szakképzett nővérei is, az ő létszámuk növelése és folyamatos szakmai képzésük tehát elengedhetetlen a koraszülöttek megfelelő ellátásához és korai fejlesztésükön alapuló gondozáshoz.

A megfelelő odafigyelés, a fejlett eszközparkkal ellátott koraszülött egységek, a családbarát megközelítés és a korai fejlesztésen alapuló gondozás a későbbiekben azonban megtérül, hiszen ezekkel a módszerekkel kerülhetők el a leghatékonyabban a rövid és hosszú távú nehézségek, illetve a maradandó károsodások. Ilyenek lehetnek például a különböző fertőzések, melyekre a koraszülöttebbek érzékenyebbek, a tüdőkárosodás, az érzékszervi károsodások, a kognitív funkciók zavara, a mozgás- vagy a beilleszkedés zavara.