Van tovább!

Új inzulinok segíthetnek cukorbetegek millióin

Egyre ritkábban kell inzulint beadniuk a cukorbetegeknek. Az Egyesült Államokban már olyan szerek is elérhetőek, amelyet nem kell többször alkalmazni a nap folyamán. Hasonlóképpen hatalmas segítséget jelentenek a modern inzulinpumpák is.

Egyre hosszabb időn keresztül tartó és egyre stabilabb vércukorszint-kontrollt eredményeznek az újfajta inzulinok. Ráadásul alkalmazásukkor kisebb arányban fordulnak elő egyéni és napi vércukorszint-ingadozások. Az ilyen jellegű fejlesztéseknek köszönhetően a vércukorszint már úgy szabályozható hatékonyan, hogy a 2-es típusú cukorbetegek esetében a hipoglikémia kockázata lényegesen alacsonyabb.

Új fejlesztések a nap alatt

A cukorbetegség kezelését a gyógyszeripari innovációk mellett a technológiai fejlődés is egyre könnyebbé teszi. Például már egyre több az olyan intelligens, hordható eszköz is, amely megkönnyíti a betegek életét. Ezek az inzulinpumpák különösen azoknak az 1-es típusú cukorbetegeknek jelentenek nagy segítséget, akiknek labilis az anyagcseréje, nehezen beállítható a vércukorszintje. Ők az ilyen eszközökkel jóval szabadabban, kötetlenebbül élhetnek és jelentősen javulhat az életminőségük. Erre az ad lehetőséget, hogy az elektronikus készülék folyamatosan juttatja a bőr alá a gyors vagy extragyors hatású inzulint, így biztosítva az egyedi, változó igényeknek megfelelő mennyiséget.

diabetes_2

Könnyebb lehet a mérés

A vércukorszint folyamatos mérése is egyre könnyebb lesz. Például már létezik olyan hordható eszköz is, amely vezeték nélkül tudja monitorozni ezt az értéket. Ez esetben a betegeknek egy fél milliméter átmérőjű, nagyon vékony kanült kell a bőrük alá helyezniük. Ehhez csatlakozik egy apró szenzor, amelyről vezeték használata nélkül olvasható le a vércukorérték.

A betegség kezelésében, menedzselésében nagy előrelépést jelent majd az intelligens kontaktlencse is. Ez az eszköz valós idejű adatok küld a vércukorszint-változásról a beteg mobilkészülékére, szintén jelentősen javítva ezzel a diabétesszel élők életminőségét. A lencsével gyakorlatilag egyetlen tűszúrás nélkül lehet folyamatos kontroll alatt tartani a betegséget.