Van tovább!

Újfajta szűréssel nagyobb lehet a biztonság

A méhnyakrák az egyetlen olyan daganatos megbetegedés, amely kiszűrhető, és még rákmegelőző állapotban – tehát még nem a valódi méhnyakrákként – felfedezhető. Ha ezt az állapotot észlelik, akkor a betegség kialakulása egy nagyon pici beavatkozással megelőzhető. Emiatt ma már nők könnyen elejét vehetik a rák kialakulásának. Ráadásul újfajta szűrővizsgálattal a betegség szinte 100 százalékosan megelőzhető.

A méhnyakrák rákmegelőző állapotát kimutató szűrővizsgálat az 1940-es évek óta a méhnyaksejtek kenetének elemzésén alapult. Ennek során azt nézték meg, hogy a levett mintában találtak-e kóros sejtet, és ha igen, akkor időben fel tudták fedezni a rákmegelőző állapotot – tudjuk meg dr. Koiss Róberttól. A nőgyógyász-onkológus kiemeli, hogy az 1990-es évek óta már tudják azt is, hogy mi a méhnyakrák oka: egy vírusfertőzés. Azért ugyanis egyértelműen a HPV egyes törzsei a felelősek, hogy a méhnyak sejtjei kórosan burjánzani kezdenek. Ez a felfedezés indokolta azt, hogy innentől kezdve a vírus örökítőanyagát is elkezdték keresni: ennek eredményeként derült ki, hogy ha az örökítőanyagot ki tudják szűrni a méhnyak sejtjeiből, akkor sokkal pontosabb prognózist lehet adni a betegeknek, mintha csak a sejtkenetet néznék.

méhnyakrák 2

Mint Koiss doktortól megtudjuk, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság már 2014-ben elfogadta azt, hogy a szűrővizsgálatnál HPV DNS-tesztet és a sejtkenet mintavételt együttesen alkalmazzanak. Ezzel lehet ugyanis a legnagyobb biztonságot nyújtani.

„Ma már tudjuk, hogy ha valakinek a méhnyakról levett mintájában a HPV DNS-teszt negatív eredményt ad, azaz nincs benne ez a vírus, akkor a méhnyakrák vagy azt megelőző állapot kialakulásának valószínűsége szinte nulla. Azaz 100 százalékos a negatív kórjósló tényező. A negatív sejtkenetnél ez az érték csak 70 százalékos, tehát ez a vizsgálat nem maximálisan megbízható: 30 százalékos eséllyel még mindig jelen lehet méhnyakrák vagy súlyos fokú rák előtti állapot” – magyarázza a szakorvos. Hozzáteszi, hogy ezért érdemes kiegészíteni a vizsgálatot HPV DNS-teszttel. Ez az oka annak is, hogy az Egyesült Államokban, illetve Hollandiában és Olaszország egyes tartományaiban ma már elsődleges szűrővizsgálati módszerként javasolják a HPV DNS-tesztet, méghozzá kenetvétel nélkül. Ha ugyanis a HPV-teszt negatív, utóbbira már nincs is szükség.

Mint megtudtuk, a Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság már Magyarországon is szorgalmazza az újfajta szűrővizsgálat bevezetését: 2015-ben már be is adtak egy olyan indítványt, melyben azt javasolják, hogy 25 és 67 éves kor közötti nőknél a HPV-teszt és a sejtkenet vizsgálatát együttesen alkalmazzák a népegészségügyi szűrés keretében. Ha ez esetben a két eredmény negatív, akkor elég lenne a szűrést ötévente ismételni, szemben a jelenleg ajánlott három évvel.