Van tovább!

Védelem a korai babáknak

Oltás az életért: ma már több koraszülötteket ment meg az RSV elleni oltás Az RS vírus alapesetben nem jelent komoly problémát, hiszen csak megfázásos tüneteket okoz, két-három éves korára szinte minden gyerek találkozik vele. A koraszülötteknél ugyanakkor komoly baj, súlyos légúti fertőzés léphet fel miatta. Nagy szerencse, hogy ezt a súlyos következményt meg lehet előzni egy oltássorozattal, ami a koraszülöttek számára tavaly ingyenessé is vált. Két-három éves korára az RS vírus (RSV) csaknem az összes gyermeket megfertőzi, és legtöbbször közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. Egyes esetekben azonban – kis súlyú, koraszülött csecsemőknél, bizonyos tüdőbetegségekben vagy jelentős, veleszületett szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél – az RSV súlyos légúti fertőzést okozhat.

160882161
A koraszülötteknél súlyos légúti fertőzés léphet fel az RSV fertőzés miatt

A betegség cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel, tüsszentéssel terjed, ezért könnyű elkapni közösségekben. Magyarországon az RSV-fertőzések szezonálisak, novembertől áprilisig fordulnak elő. A vírusfertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni. Az enyhe fertőzés tünetei megegyeznek az átlagos nátháéval. Súlyos esetben elesettséget, gyengeséget, köhögést, általános nehézlégzést és hőemelkedés jelentkezik a gyerekeknél. Ritkábban elkékülhetnek az ajkak és a körmök, kiszáradás, szoptatási, etetési problémák jelentkezhetnek. Az RSV ellen létezik védőoltás, mellyel kész ellenanyagot juttatnak gyermek szervezetébe. Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. A megfelelő védettség fenntartása érdekében fontos, hogy gyermek a szezon teljes ideje alatt minden hónapban megkapja a vakcinát. Azaz megkezdett oltássorozat esetén minden hónapban vissza kell vinni a babát a következő védőoltásra.


 

Szigorú menetrend

Az oltássorozatot az RSV-járvány kezdetén, a 32. gesztációs héten kell megkezdeni, vagy korábban született csecsemők esetében akkor, ha azok a prevenció megkezdésekor legfeljebb 6 hónaposak. Érdemes beoltatni azokat a 2 évnél fiatalabb gyerekeket is, akik az utóbbi hat hónapon belül bronchopulmonális dysplasia miatt kezelést igényeltek, illetve azokat a kicsiket is, akik jelentős veleszületett szívbetegségben szenvednek. Az RSV elleni védőoltás semmilyen módon nem hátráltatja az életkor szerint adandó egyéb védőoltások rendjét.