Van tovább!

Védőhatása is lehet a fogamzásgátlóknak

Ugyan a fogamzásgátlók növelik a trombózis kockázatát, a hormonoknak védőhatása is van: egy friss kutatás szerint segítenek megelőzni a méhnyálkahártya rosszindulatú daganatából (endometrium-karcinóma) kialakuló méhtestrákot.

A fogamzásgátlók csökkentik a méhtestrák és a méhnyálkahártya rosszindulatú daganatának előfordulási gyakoriságát. Ez a típusú daganat általában a menopauza után jelentkezik, a méh belső nyálkahártyájából, az endometriumból indul ki. Tipikus tünete a rendellenes hüvelyi vérzés.

A ráktípus megjelenése és a fogamzásgátlók szedése közti összefüggést vizsgáló tanulmányt a The Lancet Oncology című tudományos folyóiratban publikálták.

A meta-analízist készítő kutatók 27 ezer olyan beteg adataihoz fértek hozzá, aki méhtestrákkal küzdött, és 116 ezer olyanéhoz, aki elkerülte ezt a betegséget. Ezeket elemezve arra az eredményre jutottak, hogy a fogamzásgátló öt éven át történő szedése mintegy negyedével csökkenti a méhtestdaganat kialakulásának a rizikóját. A hormonkészítmények ennél is hosszabb időn keresztüli szedése még komolyabb védőhatást jelent: 10 év után már felére csökken annak esélye, hogy ilyen daganattípus alakul ki.

fogamzasgatlas 5

Érdekes, de a megfigyelt védőhatás független a tablettában található ösztrogén mennyiségétől, és évtizedekkel a tabletta abbahagyását követően is fennáll – ezt Valerie Beral, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője emelte ki. Ugyancsak érdekes, hogy ugyan a fogamzásgátlók ösztrogénszintje a hatvanas években még több mint kétszer akkora volt, mint a nyolcvanas években, a hormonszint csökkenése nem jelentette a védelem csökkenését.

A kutató a The Guardian-nek elmondta azt is, hogy ugyan a fogamzásgátlókat pusztán az ilyen daganatok megelőzésére nem lehet ajánlani, főleg mert a trombózis kockázatát növelhetik, de azért nem árt, ha a nők tisztában vannak a más célból szedett gyógyszerek járulékos előnyeivel. Ezzel lehet biztosítani azt, hogy a szedésükkel vagy elutasításukkal kapcsolatos döntéseket a lehető legtöbb ismeret birtokában hozhassák meg. Ezt pedig az ilyen jellegű kutatások mindenképpen segítik.

Más tanulmányokból egyébként kiderült már az is, hogy az orális fogamzásgátlók a petefészekrák és a vastagbéldaganatok gyakoriságát is csökkentik.