Van tovább!

Végre szélesíthetik a hepatitisz C szűrését

Ugyan még nincs olyan országos szűrőprogram, amely segít mihamarabb felismerni a hepatitis C fertőzést, de hamarosan lehet ilyen. Emellett a betegek is nagyobb eséllyel kaphatják meg a ma elérhető legjobb kezelést: azt amelyik 90 százaléknál jóval magasabb arányban eredményez teljes gyógyulást.

Szélesíteni kívánják a hepatitisz C vírus szűrésének lehetőségeit, emellett pedig mindent megtesznek azért, hogy minél több beteg kaphasson mielőbb hatékony kezelést – erről az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszélt a hepatitisz-világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján. Beneda Attila a távirati iroda tájékoztatása alapján emlékeztetett arra, hogy a magyar szakmai szervezetek összefogásának köszönhetően tavaly vezették be Magyarországon a hepatitisz C elleni legújabb gyógyszereket, azokat, amelyek a betegek több mint 90 százalékát meggyógyítják. A vírus okozta megbetegedések – krónikus májbetegségek, májzsugor, májrák – magyarországi kezeléséről a helyettes államtitkár elmondta, hogy a hepatológusok és belgyógyászok által kidolgozott rendszerben a leginkább rászoruló, vagyis legelőrehaladottabb állapotú betegek mind időben megkapják a kezelést.

Nulláról indulva

Beneda Attila kiemelte, hogy három évvel ezelőtt nulla forint volt e célra, idén viszont több mint ötmilliárd forint áll rendelkezésre csak ennek az új típusú kezelésnek a finanszírozására, ami hatalmas előrelépés. Mivel nemcsak Magyarországon, de a legfejlettebb országokban is probléma, hogy a korai stádiumban lévő betegek nem kaphatják meg azonnal a gyógyszert, szerencsés lenne, ha ez ügyben az unió közösen lépne fel, akár a költségvetési ráfordításon, akár a gyógyszergyártókkal való tárgyaláson keresztül – hangsúlyozta.

Az új terápia alkalmazása mellett folyamatban van egy országos szűrőprogram kidolgozása is. Egészen pontosan azt kell lefixálni, hogy milyen szintekre, milyen betegségekre és milyen célcsoportokra terjedjenek ki ezek a vizsgálatok.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy világszerte 400 millió hepatitisz B és C vírussal fertőzött ember él. A szakember felidézte, hogy májusban a WHO közgyűlésén elfogadták a világ első, vírusos hepatitisszel kapcsolatos globális egészségügyi stratégiáját, és jóváhagyták a célkitűzéseket. Ezek között szerepel, hogy 2020-ra 8 millió hepatitisz B, illetve C vírussal fertőzött betegnek kell kezelésben részesülnie, hosszabb távon pedig az, hogy 90 százalékkal csökkenjen az új vírusos hepatitiszfertőzések száma.

Több tízezer érintett

Dr. Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének vezetője kiemelte, hogy Magyarországon 70 ezer hepatitis C fertőzött lehet, közülük 50 ezren már krónikus májbetegségben szenvednek, azonban csak 20 ezernél ismerték fel a betegséget, és közülük is csak 10 ezret kezelnek. Világos tehát, hogy a szűrés fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni. Werling Klára emellett méltatta az egészségügyi vezetést, amiért Közép-Európában tavaly Magyarországon vezették be először az új típusú hepatitiszgyógyszert, amely amellett, hogy hatékony, csak két-három hónapos kezelést igényel, és mellékhatása sincs, szemben a korábbi kezelési móddal. Ugyanakkor csak azok jutnak a térítésmentes kezeléshez, akik a betegség legelőrehaladottabb stádiumában vannak. Így az az ellentmondásos helyzet áll elő, hogy akinél korán felismerik a betegséget, annál is meg kell várni az állapot rosszabbodását a kezelés megkezdésével – emelte ki.

Gógl Árpád, a Nemzeti Hepatitis Fórum alapító tagja, korábbi egészségügyi miniszter azt emelte ki, hogy a hepatitisz elleni harc a daganatos megbetegedések számát is csökkenti, ugyanis ezeknek 15 százaléka vírusos eredetű, amiért nagyrészt a hepatitisz B és C a felelős. Álláspontja szerint mivel globális problémáról van szó, az Európai Uniónak is támogatnia kellene a tagországokat a betegség legyőzésében.