Van tovább!

Vérnyomásra már megvannak az okosgyógyszerek

A magas vérnyomás világszerte ez az egyik legfőbb halálok, pedig tipikusan olyan betegségről van szó, amely már rég remekül kezelhető: kombinált terápiával, okosgyógyszerekkel töredékére csökkenthetők az általa okozott veszélyek. A gond egyedül az, hogy a betegek gyakran nem hűek a terápiához.

A világon évente csaknem 10 millió ember halálát okozza a magas vérnyomás, a helyzet pedig itthon sem fényes: nálunk minden negyedik ember küzd ezzel a sokáig teljesen tünetmentes, később viszont súlyos szövődményeket okozó betegséggel. Megelőzésében az egészséges életmód kulcsszerepet játszik: a rendszeres mozgás, a testsúly karban tartása, a zsír- és koleszterinszegény étrend, az alkohol és a dohányzás kerülése rengeteget segít abban, hogy valakinél ez a probléma ne alakuljon ki. Viszont hiába tesz meg valaki mindent egészsége érdekében, és ez esetben hiába kisebb e betegség kockázata, a rendszeres kontrollról senkinek nem szabad megfeledkeznie. Ha ugyanis mégis fennáll a magas vérnyomás, akkor kezelése annál eredményesebb, minél hamarabb megkezdődik.

hipertonia 22

A kialakult betegséget ma más okosgyógyszerekkel egyszerűen lehet kezelni, lévén már rendelkezésre állnak azok a készítmények, amelyek akár 50 higanymilliméterrel is képesek csökkenteni a vérnyomást. A fix kombinációt tartalmazó gyógyszerekkel hatékonyan és biztonságosan csökkenthető a vérnyomást olyanoknál is, amiknél a korábban a jó értékeket nem lehetett beállítani. Ezek a készítmények olyan betegeknél is biztonsággal alkalmazhatók, akiknél a magas vérnyomáshoz diabétesz is társul.

Amióta speciális, kombinált vérnyomáscsökkentő gyógyszerek elérhetők, a vérnyomásértékek egyre jobban közelíthetők a 140/80 higanymilliméter alatti értékhez Ma már helyes gyógyszer-kombinációkkal kezelhető az anyagcserezavar, karban tartható a cukorháztartás, csökkenthető a szív terhelése, javítható az érrendszer állapota. Emellett a stroke egyik legkomolyabb rizikófaktora, a hipertónia következtében kialakuló szívritmuszavar – a pitvarfibrilláció – is ritkábban jelentkezik. Mindez nagyban segíti a magas vérnyomás kezelését.


 

Besegítenek a vízhajtók

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek különböző módon hatnak: kifejthetik hatásukat közvetlenül a szívre, a verőerek hajszálerek előtti szakaszára, de hathatnak a vesékre, a víz- és sóháztartásra is. Néha elég egyetlen szer, máskor viszont kettő vagy több gyógyszer kombinációja kell ahhoz, hogy a vérnyomás jelentősen csökkenjen, illetve normális szintre álljon be. A vizelethajtók azért hasznosak, mert hatásukra fokozódik a konyhasó és a vízürítés, ezáltal csökken a keringő vér térfogata, ennek következtében pedig csökken a vérnyomás. Rendszeres alkalmazásuk esetén elsősorban nem a vizelethajtó hatásuk érvényesül, hanem az érben lévő folyadék csökkentése révén a vérnyomás esik. Ezt a hatást a kombinációs kezelés mellé szedett hosszú hatású vízhajtók képesek kiváltani.